Nemokami vaisiai ir daržovės vaikams – tik nuo lapkričio 1-osios

Šiemet nemokami vaisiai bei daržovės mokyklas ir darželius pasieks tik nuo lapkričio 1-osios. Žemės ūkio ministerijai nurodžius, vaikams jie bus dalijami ne penkis, o tik tris kartus per savaitę. Vietos augintojai piktinasi, kad vietoje lietuviško obuolio mokiniams brukamas bananas ar apelsinas.

Nors sodai lūžta nuo obuolių, mokinių rankose – ne obuolys, o bandelė. Mat vaisių vartojimo skatinimo programa šiemet prasidės ne rugsėjį, kaip įprasta, o tik lapkritį.

„Labai gaila, nes pats obuolių metas – ir lietuviškų obuolių, o mes turim laukti lapkričio 1-osios tam, kad vaikai gautų gerų vitaminų ir nesirgtų žiemą“, – sako Panevėžio pradinės mokyklos socialinė pedagogė Lina Seferoglu.

Be to, obuolį, kriaušę, bananą, morką ar apelsiną mokiniai anksčiau gaudavo penkis kartus per savaitę, dabar tik gaus tik tris.

Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovų, programą jie koregavo dešimteriopai išaugus mokyklų ir darželių [norinčių joje dalyvauti] skaičiui, nes nebeužtenka programai skirtų europinių ir valstybės lėšų.

„Praėjusiais mokslo metais per 1200 ugdymo įstaigų pradėjo dalyvauti šioje programoje. Kadangi per pirmuosius dvejus metus niekaip negalėjome išjudinti programos, lėšų įsisavindavome iki 1 mln., iki 900 tūkst. Lt. O štai per praėjusius metus realiai turėjom tiktai 5 mln. lt iš europinio ir valstybės biudžeto, bet jau surinkom prašymų už 9 mln. Lt“, – aiškina Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio skyriaus departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Apie 9 mln. Lt suma jau galėjo papildyti vietos augintojų kišenes, tačiau programoje pirmenybė teikiama atvežtiniams vaisiams.

Verslinių sodų asociacijos atstovų teigimu, pavyzdžiui, Latvijoje supaprastinus šios programos taisykles į mokyklas patenka tik vietos augintojų produkcija, o pas mus privalomai įtraukus apelsinus ar bananus, vietos augintojai buvo priversti atsitraukti.

„Yra firmos, kurios veža dideliais kiekiais, jiems paprasčiau, jie didesni, jie dirba lobistinį darbą. Mes, augintojai, auginti ir dar dirbti lobistinį darbą negalim, o pateikti lietuvišką obuolį savo vaikams mes pasiruošę“, – sako UAB „Dembavos sodai“ direktorė Vitalija Kuliešienė.

„Reikėtų koreguoti viešųjų pirkimų taisykles, prie programos organizatoriai turėtų padirbėti taip, kad Lietuvoj užaugintas obuolys pasiektų švietimo įstaigas“, – įsitikinęs Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Ministerija dar žada tikslinti mokyklų ir darželių skaičių, tuomet ieškoti papildomų lėšų. Pasak valdininkų, mokinių tėvai irgi galėtų dengti iki 30 proc. kainos, vienam vaikui tai atsieitų apie 2–3 litus, ir tokiu atveju esą galima būtų pirkti daugiau lietuviškų obuolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Luko

Luko portretas
Pats laikas mokykloms akcentuoti mokymo kokybę, o ne maisto. man dzin ką ir kaip gamina valgyklos, o dar labiau europiniai vaisiai. Svarbiausia kad mokytojai atsakingai dirbtų savo darbą. Į mokyklą vaikai eina mokytis. Dabar mokymo procese situacija tragiška.

ddr

ddr portretas
Jokio patriotiskumo...tik biurokratija ir lobizmas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių