Medikai: vaikų sveikatą galima tikrinti ne tik prieš rugsėjo 1-ąją

Artėjant mokslo metų pradžiai, miesto poliklinikose dažniau girdisi vaikų klegesys, mat jiems privaloma pasitikrinti sveikatą. Iki rugsėjo 15 dienos informacija apie vaiko sveikatos būklę turi pasiekti mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistą.

„Dėl moksleivio sveikatos pažymos tėvams reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją įprasta tvarka. Tai, kad pažymą reikia pristatyti iki rugsėjo vidurio, nesuteikia galimybės patekti pas gydytoją be eilės", – teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius vedėjas Antanas Bagdonas.

Profilaktiškai tikrintis sveikatą privalo visi 7-18 metų amžiaus moksleiviai. Pasak A.Bagdono, pastaraisiais metais vaikai dažniausiai skundžiasi dėl susilpnėjusio regėjimo, iškrypusio stuburo bei antsvorio.

„Jei moksleivis didelių nusiskundimų neturi, jo pas specialistus nesiunčiame. Vaikas dalyvauja ugdymo veikloje, pavyzdžiui, kūno kultūros pamokose, todėl mokytojai turi žinoti apie jo sveikatą“, – sakė Kauno Centro poliklinikos Vaikų poliklinikos vyresnioji vaikų ligų gydytoja Asta Ruibienė.

Gydytojos teigimu, nustatoma, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas gali lankyti, ar reikėtų taikyti apribojimus. Stuburo patologiją turintys vaikai atleidžiami nuo šuolių, širdies – nuo ilgų distancijų bėgimo. Kartais gydytojų konsultacinės komisijos sprendimu jis gali būti visai atleidžiamas nuo fizinio lavinimo pamokų.

„Pažyma galioja ištisus metus. Jos pradedamos rašyti jau nuo gegužės mėnesio, didžiąją jų dalį išduodame iki liepos, nes vėliau gydytojai specialistai atostogauja. Tėveliai, į šią patikrą žiūrintys atsainiau, artėjant rugsėjui ir sudaro eiles prie gydytojų kabinetų", – pastebėjo pašnekovė.

Pasak A.Ruibienės, Centro poliklinikoje šiuo metu jaučiamas pagyvėjimas, tačiau tėvai kviečiami registruotis telefonu iš anksto, o ne bandyti eiti kada panorėję, nes būtent tada ir susidaro didžiulės eilės.

„Darželinukai pažymas turi turėti jau rugsėjo 1-ąją, o mokiniai – iki rugsėjo 15-osios. Jei apylinkėje yra apie tūkstantis vaikų, kaip mes galime didelę jų dalį patikrinti per paskutinę dieną? Dėl to visada gauname skundų“, – pasakojo A.Ruibienė.

Šilainių poliklinikos vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Janina Didžiulienė taip pat tvirtino, kad šiomis dienomis pastebėjo didesnį tėvų su vaikais srautą.

„Tėvai pamiršta, kad sveikatą galima tikrintis visą vasarą", – pabrėžė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodel

kodel portretas
atsainiau? as atsainiai neziuriu, nes man idomu kokie tyrimai yra po atostogu. Kita vertus, dukters gimtadienis yra geguzes men., ir visada gimtadienio proga einam apziurai. Ugis, svoris, kraujas, slapimas, ir t.t... Tai taip iseina kad as butent tada turiu pazyma pasiimti?

taigi

taigi portretas
sveikata reikia rupintis nuo mazens,ti kas pasirupins Deimantes sveikata,nes ekspertai .eu uzblokuoti .kad iesko kas paviesino jos medicinine isvada abu kartus kaip ketino ir grobe.Matome kaip pas mus dirbama,kad tik viskas butu neaisku.

Giedre

Giedre portretas
Gal juokus megstat?? Koks cia sveikatos tikrinimas, jei net kraujo nesiuncia pasidaryti? Ji tirti priklauso tik kas 2-ejus metus. Tai atejus pries mokykla/darzeli tik pasveria, pamatuoja ugi, dar ar matai patikrina (jei vyresnis vaikas), ir viskas. Tai atsiprasau-cia ne sveikatos tikrinimas, toki galiu ir namie atlikti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių