Lietuviškos mokyklos Lenkijoje skundžiasi mažu finansavimu

Lenkijos vyriausybė ir toliau diskriminuoja lietuvių tautinių mažumų mokyklas. Vietos lietuviai beveik įsitikinę, kad Lenkijos vyriausybė iki sausio neparengs žadėto naujo tautinių mažumų mokyklų finansavimo modelio.

Lenkijos lietuvių bendruomenė palaikymo tiksisi iš antradienį prasidėsiančio Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimo, praneša LRT Televizijos laida „Panorama“.

Seinų Žiburio gimnazijai Lenkijos vyriausybė skolinga apie 300 tūkst. litų, dar skoloje – ir Seinų savivaldybė. Pasak gimnazijos direktoriaus, jeigu ne lėšos iš Lietuvos, gimnazija neišsilaikytų. Kasmet Lietuva skiria kone pusę gimnazijos biudžeto – 400 tūkst. litų.

„Mes matome, kad Lenkijos valstybė nėra palankiai nusiteikusi, ir tai veda, visų pirma, prie asimiliacijos, kadangi valstybė kaip prioritetinį propaguoja tautinių mažumų švietimą, kur tautinių mažumų kalba mokoma kaip dalykas. Ten, kur gyvena lietuviai, ji neprisideda prie tautinio tapatumo palaikymo“, – sakė Seinų lietuvių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Ne geresnė padėtis – ir lietuvių gyvenamame Punsko valsčiuje. Punsko Kovo11-soios bendrojo lavinimo licėjui, gimnazijai ir kaimų lietuviškoms mokykloms trūkstamų lėšas skiria Punsko valsčius.

Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas sako, kad iš Lenkijos vyriausybės negavus pažado skirti papildomų lėšų, kitąmet vieną ar dvi kaimo mokyklas teks uždaryti.

„Bet jau paskutiniais metais teko gal girdėti jau, kad savivaldybė neištempia šitos naštos ir kreipėsi į Lietuvos vyriausybę pagalbos. Visur reikalaujama didelio mokinių skaičiaus, o paskutiniais metais susiduriame su vaikų mažėjimu“, – sakė Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas Jonas Vydra.

Lenkija pažadėjo nuo 2013-ųjų sukurti naują finansavimo modelį tautinių mažumų mokykloms ir skirti daugiau pinigų.

„ Pernai spalio mėnesį mums buvo pažadėta, kad keisis švietimo finansavimo modelis, kad bus įvestas svertas. Pavasarį teko būti Seime, Tautinių mažumų komisijos posėdyje, ir tada supratome, kad lyg ir visai iš vyriausybės pusės nesirengiama keisti“, – teigė žurnalo „Aušra“ vyriausioji redaktorė Irena Gasperavičiūtė.

Antradienį Vilniuje prasidės Pasaulio lietuvių bendruomenių Seimo suvažiavimas. Ilgametė Lietuvių bendruomenės pirmininkė siūlo Seimui priimti rezoliuciją dėl švietimo Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių