Kauno universitetų nebaugina suartėjimas

Kauno universitetai, šiemet minėdami savo pirmtako – Lietuvos universiteto – įkūrimo 90 metų jubiliejų, prakalbo apie glaudesnį bendradarbiavimą ar netgi bandymus vėl jungtis į vieną aukštąją mokyklą.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriaus Zigmo Lydekos, apie penkių miesto universitetų junginį jau nevengiama diskutuoti. „Konkretaus plano dar nėra, bet apie tai jau kalbamės“, – teigė jis.

Apie Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos, Sveikatos mokslų, Aleksandro Stulginskio, Lietuvos kūno kultūros akademijos sujungimą buvo kalbėta praėjusių metų pabaigoje. Tačiau į vieną aukštąją mokyklą kol kas susivienijo tik buvęs Kauno medicinos universitetas ir Lietuvos veterinarijos akademija.

Z.Lydeka mano, kad tolesnė universitetų integracija yra ilgas procesas, o dabar pirmiausiai vertėtų kurti bendras studijų programas. „Būtų daug racionaliau sutelkti išteklius, pavyzdžiui, visi kartu galėtume kviesti garsius užsienio profesorius dėstyti tam tikras programas, kas vienam universitetui gal būtų per brangu“, – svarstė Z.Lydeka.

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas taip pat pritarė glaudesnei universitetų integracijai. „Kiekviena aukštoji mokykla turi informatikos programas, tad būtų racionalų turėti vieną visiems universitetams dirbančią informatikos katedrą“, – aiškino jis.

P.Baršauskas mano, kad prieš kuriant stambesnius aukštųjų mokyklų junginius būtina aiškiai numatyti tikslus. „Pavyzdžiui, suomiai iškėlė tikslą, kad jų Aalto universitetas patektų tarp 10 geriausių Europoje. Pamatę, kad tam reikia sustiprinti meno bazę, prijungė prie universiteto geriausią dizaino ir meno mokyklą, verslui stiprinti irgi prijungė geriausią ekonomikos mokyklą

Nieko gero nebus, jei jungimas bus mechaniškas, kai silpnesnį universitetą priglaudžiama prie stipresnio“, – įsitikinęs P.Baršauskas.

Lietuvos kūno kultūros akademijos Senato pirmininkas Aleksas Stanislovaitis priminė, kad gerus reitingus Europoje turi ir mažos, vos po 2 tūkst. studentų turinčios aukštosios mokyklos. „Stambūs ne visada geri. Dinozaurai irgi buvo gigantiški, bet išmirė“, – vaizdžiai priminė A.Stanislovaitis.

Vienas iš universiteto vienybės pavyzdžių žada tapti bendri Kauno studentų namai. Kauno studentų atstovas Paulius Baltokas kalbėjo, kad studentams dabar ieškomos patalpos. „Jose bus organizuojamas laisvalaikis, parodos, inicijuojami įvairūs socialiniai, kūrybiniai porjektai. Tai galėtų tapti miesto kultūros žindiniu“, – mano jis.

1922 metais vasario 16-ąją įkurtas Lietuvos universitetas po aštuonerių metų buvo pavadintas Vytauto Didžiojo universitetu. Sovietmečiu jis reorganizuotas į kelias aukštąsias mokyklas.

Kaune studijuoja apie 70 tūkst. jaunuolių. Tik šiame mieste yra rengiami farmacininkai, veterinarijos mokslų, atominės energetikos specialistai, kinezeterapeutai ir sporto treneriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

docentas

docentas portretas
na, universitetus dabar valdo ne universitetų, o iš esmės Vyriausybės paskirti asmenys. Bent jau KTU tai tikrai. Vyriausybė už suliejimą, tai ir tie asmenys už. Bet sakyti, jog ir universitetų bendruomenės tam pritaria, būtų labai neatsakinga. Kita vertus, jų niekas ir neklaus, nes pagal dabartinę sistemą universiteto valdžiai ir nereikia tartis su darbuotojais, nesvarbu, kad tie darbuotojai - tai ne šiaip mūrininkai ir siuvėjos, o realiai tautos elitas ;)

lala

lala portretas
Nu kokia nesamonė būtų jei KTU sujungtų su VDU, negalimas toks jungimasis. Technologiniai, fiziniai moklsai turėtų būt atskirti nuo paliavų visokių

Skeptikas

Skeptikas portretas
Niekaip nesuprantu, kodėl nedideli universitetai, kurių kiekvienas savaip savitas, negali normaliai funkcionuoti? Vėl kursime monstrus, kuriuose pradings bet koks ryšys tarp valdžios ir paprastų dėstytojų. Kodėl taip sureikšminami tie reitingai? Paimkim kokį nors Jacobs universitetą Bremene. Jokiuose reitinguose jo nerasite, nes jis nedidelis. Bet koks ten judėjimas, koks tarptautinis bendradarbiavimas, kokios studijos. Malonu žiūrėti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių