Kauno mokykloje pakvipo religine diskriminacija?

Kaunietis piktinasi, kad jo vaikai buvo nepagrįstai nepriimti į katalikišką mokyklą. Mokyklos vadovai kaltinimus atmeta.

Vaikus ves į kitą mokyklą

„Turiu 7, 10 ir 12 metų vaikus, kuriuos norėjau leisti mokytis į artimiausią mokyklą prie namų – Kauno Ąžuolo katalikišką vidurinę mokyklą. Bet mano vaikų nepriėmė“, – paskambinęs į redakciją skundėsi kaunietis Aurimas.

Nusivylęs tėvas liejo nuoskaudą, kad jo vaikus mokykla atstūmė vien todėl, kad jie nėra priėję Pirmosios komunijos.

„Jeigu aš netikintis, kodėl turiu savo vaikus versti priimti Komuniją? Tai negi dabar reikės juos vesti į kitą mokyklą, kuri yra kitame kvartalo gale?“, – klausė pasipiktinęs vyras.

Trijų vaikų tėvas gyvena netoli Kauno klinikinės ligoninės (buvusio 2-osios ligoninės), todėl Ąžuolo katalikiška vidurinė mokykla yra arčiausiai. Kitos mokyklos – Milikonių ir Santaros – yra kitame Šilainių kvartalo gale.

Neteisėtas reikalavimas

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas nustebo išgirdęs, kad Ąžuolo katalikiškos vidurinės mokyklos vadovai galėjo iškelti tokius reikalavimus.

„Mokyklos steigėjas yra savivaldybė, todėl mes diktuojame sąlygas, o tokių reikalavimų tikrai nėra“, – tikino vedėjas.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas užsiminė, kad nuo 2013 metų rugsėjo 1 dienos ši mokykla taps nevalstybine, tada ji pati galės nustatyti stojimo į mokyklą reikalavimus.

Kauno Ąžuolo katalikiškos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Gecevičienė neigė, kad taikomi tokie kriterijai į mokyklą priimamiems vaikams.

„Pas mus tokių reikalavimų tikrai nėra. Tai kiekvieno žmogaus pasirinkimo teisė, ar savo vaikus vesti prie Pirmosios komunijos. Aš tikrai labai abejoju, ar kas nors iš mūsų mokyklos galėjo tėveliui suteikti tokią informaciją“, – teisinosi pavaduotoja.

Katalikiška mokykla – viena

Šiuo metu Kaune yra tik viena mokykla, turinti katalikišką pakraipą – Jėzuitų gimnazija.

„Visos kitos mokyklos, nežiūrint to, kad turi pavadinime žodį „katalikiška“, yra savivaldybės įsteigtos mokyklos. Jeigu savivaldybė yra mokyklos dalininkė, ji negali būti katalikiška. Katalikišką mokyklą įsteigti gali tik bažnyčia“, – sakė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A. Bagdonas.

Lietuvoje prasidėjus švietimo reformai, kaip ant mielių pradėjo steigtis katalikiškos mokyklos. Šis statusas mokykloms suteikė viltį, kad jos liks neuždarytos.

Tačiau, anot A. Bagdono, kai kurių vadinamų katalikiškų mokyklų pavadinimai artimoje ateityje keisis. Pavyzdžiui, Vyturio katalikiška vidurinė mokykla ir J. Urbšio katalikiška mokykla 2014 metais bus pertvarkomos į pagrindinę mokyklą arba progimnaziją ir jų pavadinimuose nebeliks žodžio „katalikiška“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laput4

Laput4 portretas
Į katalikiškas mokyklas susipersdami lenda visokiausių pažiūrų pileičiai, kad tik jų vaikams būtų saugiau. Reikėjo tėvą informuoti, kad čia didelė problema su smurtu, vagystėmis, reketavimu...nesaugu bus ...gal pats būtų pasirinkęs kitą mokyklą ir 15-20km vežęs. Bet šuo pakastas- visi nori tvarkingos, padorios atmosferos švietimo įstaigos.Bet paprašius vykdyti uoliai katalikiškas pareigas- oi oi oi, mus diskriminuoja!!!!!!!!!!!!!!!

Nepatenkintam

Nepatenkintam portretas
tėveliui - gal paprašykit, kad mokyklą įsteigtų šalia tamstos namų durų? Būtų arčiau ir patogiau. Išeini su šlepetėm į koridorių parūkyt, užmeti akį kaip vaikas mokosi?... O jei rimtai - toji katalikiška mokykla puikiai rūpinasi mokiniais, aplinka, mokslo kokybe. O visokie atmorozai lenda net susirietę, kad tik patekt. Mokykla ne guminė ir prie bendros tvarkos reikia taikytis. Nepatinka - ieškok kitos mokyklos savo atžalom. Ne sovietų sąjungoj gyvenam.

Logiška

Logiška portretas
Renkatės katalikišką mokyklą, laikykitės reikalavimų. Beje, kitos mokyklos ne taip jau ir toli. Mokykla gyvuos ir be Jūsų trijų vaikų:)
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių