KAM apmokės reikalingų specialistų studijas (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino tvarką, kaip turėtų būti apmokamos šalies krašto apsaugos sistemai reikalingų specialistų studijos įvairiose mokymo įstaigose.

Finansuodama studijas Krašto apsaugos ministerija (KAM) tikisi į gynybos sistemą pritraukti kvalifikuotus specialistus, pavyzdžiui, jūrininkus, medikus, informacinių technologijų srityje išsilavinusius asmenis.

Galimybę apmokėti studijų kainą ar jos dalį arba teikti paramą asmenims, studijuojantiems aukštosiose mokyklose pagal krašto apsaugos sistemai reikalingų specialybių studijų programas, numatė nuo šių metų pradžios įsigalioję Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pakeitimai.

Vyriausybės trečiadienį patvirtintame šią nuostatą detalizuojančiame apraše numatoma, kad studijų kaina bus apmokama arba parama asmenims teikiama iš KAM skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

KAM Personalo departamento direktorius Renius Pleškys BNS sakė, kad specialistai, kuriems paramą skirs arba studijas valstybės nefinansuojamose vietose apmokės KAM, turės įsipareigoti po studijų baigimo penkerius metus tarnauti profesinėje karo tarnyboje. Šie žmonės, be kita ko, turės studijų metu baigti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, išlaikyti Generolo Jono Žemaičio karo akademijos organizuojamą profesinio tinkamumo testą.

"Karo akademija rengia karininkus daugiau pagal sausumos karininko programą, taip pat bendra programa yra su Vilniaus Gedimino technikos universitetu, kur šiek tiek rengia mums lakūnus, taip pat aviacijos technikos bei aerodromų priežiūros specialistus, o jūreivių ir kitų siauresnių specialybių mes neturime galimybių paruošti", - aiškino R.Pleškys.

"Šiandien galėčiau įvardyi keletą profesijų, paskui žiūrėtume, kaip toliau komplektavimas vyktų. Kasdienis gyvenimas parodė, kad mes turime šiek tiek sunkumų pritraukiant tokius specialistus kaip jūrininkai, pavyzdžiui, kurie studijuoja Jūreivystės aukštojoje mokykloje Klaipėdoje - tai yra laivų mechanikai, laivavedžiai. Taip pat žiūrėdami šiek tiek į perspektyvą manome, kad galėtų būti specialybės, kurios galėtų būti patraukios ir kitose srityse - turime omenyje ir medikus, taip pat informacinių technologijų specialistus", - vardijo jis.

Karininko teigimu, numatoma apmokėti Lietuvos mokymo įstaigose studijuojančių reikalingų specialistų studijas - užsienyje studijuojantieji neturėtų galimybių savaitgaliais lankyti jaunesniųjų karininkų vadų mokymų.
"Šitas projektas nebus didelis, mes kalbame apie vienetus per metus, bus keletas žmonių, ne daugiau", - teigė KAM atstovas.

Studijų programų sąrašą, teikiamos paramos dydžius ir planuojamą studentų skaičių, kurie galės pasinaudoti šia galimybe, kasmet tvirtins krašto apsaugos ministras. Studijų kaina, jos dalis arba parama bus teikiama studentui visą studijų laikotarpį nuo sutarties pasirašymo, bet ne ilgiau nei nustatyta studijų programos trukmė.

Studijos Karo akademijoje yra nemokamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių