Jau priimamos paraiškos stojimui į užsienio universitetus

Norintys ateinančiais mokslo metais studijuoti užsienio universitete jau turi pradėti pildyti paraiškas dėl priėmimo į aukštąsias mokyklas. Paraiškų pateikimas prasideda sausio pradžioje ir tęsiasi priklausomai nuo institucijos.

„Pavyzdžiui, stojant į aukštojo mokslo instituciją Danijoje arba Graikijoje, paraiškas reikia užpildyti iki kovo 1d. Anglijoje bei Olandijoje paraiškos priimamos iki vasaros pradžios. Tačiau, norint užsitikrinti apgyvendinimo vietą studentų bendrabutyje, siūloma nelaukti vasaros ir paraiškas užpildyti kuo greičiau“, – teigia su stojančiaisiais bei užsienio mokyklomis bendradarbiaujančios kompanijos „Hakes International“ vadovė Lietuvoje Rūta Jonušaitė.

Bendrovė Lietuvoje dirba jau ketvirtus metus, o Centrinėje ir Rytų Europoje kompanija veiklą pradėjo prieš penkerius metus. Kompanija džiaugiasi nemaža patirtimi, kasmet augančiu stojančiųjų bei aukštojo mokslo institucijų, su kuriomis užmezgami ilgalaikiai kontaktai, skaičiumi. Jau daugiau nei 300 jaunų žmonių iš Lietuvos studijuoja pagal programą „Hakes“.

„Hakes International“ bendradarbiauja su aukštojo mokslo institucijomis (universitetais bei koledžais, akademijomis) įvairiose Europos šalyse. 2009 m. stojantiesiems jau siūlomas ir vienas universitetas JAV.

Aukštojo mokslo įstaigos, su kuriomis bendradarbiauja „Hakes“, yra akredituotos. Tai reiškia, kad baigimo diplomas yra pripažįstamas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Koledžuose galima įgyti aukštesniojo išsilavinimo diplomą, kuris suteikia galimybę toliau rinktis norimą studijų pakraipą universitete ir per 1-1,5 metų įgyti bakalauro laipsnį. Universitetuose galima įgyti bakalauro ir magistro laipsnius.

Būsimiems studentams, stojantiems per „Hakes“ programą, beveik visas stojimo procesas vyksta internetu, todėl tai nesukelia papildomų kelionės rūpesčių jaunimui iš atokesnių Lietuvos vietų. Be to, „Hakes“ yra sutarę su dauguma instituciju dėl kalbos testavimo, todėl stojantieji išvengia IELTS, TOELF bei „Cambridge Advanced“ tarptautinių anglų kalbos egzaminų.

„Hakes“ siūlo savo testą, kuris laikomas nedidelėmis žmonių grupelėmis, todėl nesukelia papildomo streso stojantiesiems. Jis kainuoja 50 litų.

Bendradarbiaujant su „Hakes International“, užpildžius tik vieną anketą, galima stoti į kelias institucijas skirtingose šalyse. Stojimas susideda iš trijų etapų: paraiškos pildymo internetu, anglų kalbos testavimo ir individualaus interviu su universiteto ar koledžo atstovais. Individualaus interviu reikalauja ne visos institucijos. Kai kurioms užtenka motyvacinio laiško ar telefoninio pokalbio.

Kaip rodo organizacijos „Hakes International“ patirtis, vienos svarbiausių kliūčių, užkertančių kelią studijoms užsienyje, yra motyvacijos stoka bei nežinojimas.
„Labai svarbu, kad stojantysis pasirinktų būtent tą specialybę, kurią iš tikrųjų nori studijuoti, o ne tą, kuri yra „madinga“. Mes norime padėti stojančiajam atrasti save ir teisingai pasirinkti savo gyvenimo kelią. Todėl mūsų šūkis ir yra „Find your Best Fit“ – surask savo vietą tarptautiniame aukštojo mokslo pasaulyje", – kalbėjo R.Jonušaitė.

Nemažai abiturientų, ypač iš atokesnių Lietuvos kampelių tiesiog nežino, kokios yra studijų užsienyje galimybės, galvoja, kad tai yra labai brangu ir jiems neįkandama. Todėl „Hakes“ pareiga yra informuoti kuo daugiau jaunų žmonių apie studijas užsienyje, galimus finansavimo būdus bei darbo galimybes baigus pasirinktas programas. „Hakes“ pagalba studijų klausimais yra nemokama, tad visi norintys yra kviečiami užsiregistruoti į konsultaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių