Į studijų patvirtinimą – ir su ramentais, ir su tėvais

Šiandien buvo pirmoji diena, kai studijuoti pakviesti jaunuoliai galėjo pasirašyti sutartis su aukštosiomis mokyklomis. Likus kelioms minutėms iki 14-tos valandos – sutarčių pasirašymo starto – universitetuose jau driekėsi ilgos aukštojo mokslo ištroškusiųjų eilės.

Sutartis su aukštosiomis mokyklomis, į kurias jaunuoliais pakviesti studijuoti, būtina pasirašyti iki liepos 31 d. 17 val.

Lenktyniavo su atvykėliais

Nei alinantis karštis, nei atstumas nesutrukdė ukmergiškei Ievai Šeibokaitei būti vienai pirmųjų, pasirašiusių sutartis su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU).

„Valdo entuziazmas tapti studente, noriu viską susitvarkyti kuo greičiau, kad būčiau rami dėl vietos universitete“, – su jauduliu kalbėjo mergina. Rezultatus, kur įstojo, I. Šeibokaitė sužinojo šiek tiek po vidurnakčio, vos jie buvo pradėti skelbti.

Ramiai savo eilės laukianti Giedrė Nemeikaitė iš Garliavos pasirašyti sutartį su Kauno technologijų universitetu (KTU) atvyko taip pat kiek galėdama anksčiau, nes norėjo išvengti spūsčių.

„Nesitikėjau, kad bus tiek daug žmonių. Dar ne visi įstojusieji iš kitų miestų spėjo atvykti, bet nesiruošiu laukti jų antplūdžio“, – kalbėjo būsimoji studentė.

Skubiai pasirašyti sutarties kauniečiui Arnui Sorokui nesutrukdė net ramentai. „Galvojau, kad būsiu pirmųjų, bet atrodo, kad teks ilgokai palaukti“, – kalbėjo vaikinas. Jis sakė, kad šio svarbaus formalumo negalįs nukelti kitai dienai, nes planuoja išvykti.

Atlydėjo tėvai

Universitetuose šonais trynėsi ne tik nenustygstantis vietoje jaunimas – būsimų studentų tėvelių buvo ne ką mažiau. „Kaip ir į pirmą klasę, taip ir čia – su mama“, – juokėsi būsimoji medicinos studentė Greta Graužinytė.

Jos mama nusiramino tik tada, kai duktė sutvarkė visus dokumentus. „Kol nėra parašo, atrodo, viskas kabo ant klaustuko“, – atsiduso moteris. „Bijojau, kad kas nors ateis ir pasakys: „Ne taip supratote – neįstojote“, – sakė G. Graužinytė.

„Tai jau turbūt paskutinis vaiko laikymas už rankos“, – nostalgiškai šyptelėjo G. Graužinytės mama.

Vilkaviškį anksti rytą palikęs Artūras Černiauskas teigė, kad vienam dideliame mieste susigaudyti būtų sunku, todėl net nedvejojo, kad važiuos su mama.

Atvykę pildyti dokumentų stojantieji su savimi turi turėti:

asmens tapatybės kortelę arba pasą (privaloma);

brandos atestatą ir jo priedą (-us) arba kitus vidurinį išsilavinimą liudijančius dokumentus (originalus) arba notaro patvirtintus jų nuorašus (privaloma);

Suaugusiųjų mokymo centro pažymą apie metinius dalykų pažymius (jeigu jie reikalingi konkursiniam balui apskaičiuoti) arba notaro patvirtintus šių dokumentų nuorašus;

pažymas apie perlaikytus ir papildomai laikytus brandos egzaminus arba notaro patvirtintus šių dokumentų nuorašus;

diplomą ir jo priedėlį (jei baigta aukštoji arba aukštesnioji mokykla) arba notaro patvirtintus šių dokumentų nuorašus;

Studijų kokybės vertinimo centro išduotus dokumentus, patvirtinančius ne Lietuvos Respublikos mokyklose įgytą ne žemesnį kaip vidurinį ar jam prilygintą išsilavinimą;
Studijų kokybės vertinimo centro pažymą dėl dalykų atitikmenų nustatymo ir pažymių pervedimo;

Vilniaus universiteto pažymą apie lietuvių kalbos įskaitos išlaikymą (jei studijuos lietuvių kalba ir dokumentais negali įrodyti lietuvių kalbos mokėjimo);

visus kitus papildomus profesinį ar aukštąjį išsilavinimą liudijančius dokumentus arba notaro patvirtintus jų nuorašus;

jeigu yra tarptautinių ir šalies olimpiadų arba konkursų I–III vietų laimėtojas, – tai įrodančius dokumentus, suteikiančius teisę gauti papildomų balų, arba notaro patvirtintus šių dokumentų nuorašus;

dokumento, patvirtinančio pavardės keitimą, jeigu ne visi pateikiami dokumentai yra ta pačia pavarde, notaro arba aukštosios mokyklos vadovo įgalioto asmens patvirtintą nuorašą;

tarptautinio užsienio kalbos egzamino galiojantį sertifikatą.

LAMA BPO atstovė taip pat pataria ieškoti informacijos aukštosios mokyklos, kurioje rengiatės studijuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių