Geriausia vieta studijuoti - Paryžius, antrasis - Londonas

Mokslininkai nustatė, kad geriausia vieta studijuoti - Paryžius. O Jungtinės Karalystės sostinė - Londonas - antrasis pagal patrauklumą, rašo BBC. Iš beveik 500 miestų buvo atrenkami geriausi studijuoti miestai, vertinanti pragyvenimo ir studijų kokybės rodiklius. Surinkus duomenis, skelbiami 10 miestų, kurie pripažinti geriausi gyventi studijų metu ir plėsti savo profesinį akiratį.

Tyrimo metu duomenys rinkti apie beveik 500 miestų, kuriuose gyvena ne mažiau 250 tūkst. gyventojų ir yra bent 2 universitetai. Šie miestai vėliau surikiuoti į 100 miestų reitingų lentelę, tačiau viešai paskelbtas tik 50-ies miestų sąrašas. Na, o 10 geriausiųjų skelbiame žemiau pateiktame sąraše.

Tyrimo vadovas Benas Sauteris sako, kad nors Londone yra daugiau pasaulinio lygio (geriausiais studijų kokybe pripažintų - red. past.) universitetų, nei Paryžiuje, Jungtinės Karalystės sostinėje vis tik pragyventi studijų metu kainuoja brangiau.

Londonas tyrimo metu geriausiai pasižymėjo dėl kokybiškų studijų ir aukštos šių aukštųjų mokyklų reputacijos: Imperatoriškosios Londono kolegijos (Imperial College London), Universitetinės Londono kolegijos (University College London) ir Karališkosios Londono kolegijos (King's College London).

Abu miestai - ir Londonas, ir Paryžius - panašiai įvertinti lyginant gyvenimo kokybę, studentų įvairovę universitetuose ir darbdavių vertinimą, kaip gerai aukštosios mokyklos parengia būsimus specialistus.

Visgi Paryžius tyrime nurungė Londoną tuomet, kai buvo palygintos studijų kainos ne Europos Sąjungos piliečiams - tarptautiniams trečiųjų šalių studentams. Šis mokestis Londone vidutiniškai atsieina po 20 tūkst. svarų sterlingų per metus, antai Prancūzijos sostinėje - vos 1 tūkst. svarų sterlingų per metus.

B. Sauteris teigia, kad nors Londone studijos brangesnės ir pragyventi čia kainuoja daugiau, nei Paryžiuje, studentams vis tik verta investuoti į studijas Londone.

Vertindami gyvenimo kokybę, mokslininkai lygino nusikalstamumo lygį ir pragyvenimo brangumą. Jie taip įvertino santykį tarp universitetuose studijuojančių vietinių ir iš užsienio atvykusių studentų. 

Jungtinės Karalystės Nacionalinės studentų sąjungos prezidentas Laimis Barnas džiaugėsi, kad Londonas pripažintas vienas geriausių planetos miestų studijuoti. Ir pabrėžė, kad šis įvertinimas yra sunkaus Londono aukštųjų mokyklų ir studentų sąjungų darbo, besistengiant į Londoną pritraukti studentus iš viso pasaulio, rezultatas.  

Tačiau L. Barnas atkreipė dėmesį, kad jei Londonas ir toliau bus toks patrauklus studijuoti, teks imtis priemonių spręsti studentų pragyvenimo klausimą. Jo nuomone, „studijuoti dideliame mieste yra teisingas pasirinkimas, tačiau tai - ne visiems“. Nacionalinės studentų sąjungos prezidentas pridūrė „besididžiuojantis, kad Jungtinėje Karalystėje siūlomos įvairios studijų programos su skirtingomis gyvenimo studijų metu sąlygomis“ tarsi norėdamas pasakyti, kad geriausios šalies aukštosios mokyklos telkiamos didmiesčiuose, o mažesniuose miestuose siūlomos paprastesnės programos.

Kita vertus, ir mažuose miestuose universitetų, nusipelniusių tinkamo įvertinimo netrūksta. Tačiau šio tyrimo pagrindinis tikslas buvo - išsiaiškinti palankiausius studijuoti planetos didmiesčius. 

Žemiau pateikiame 10 geriausiai įvertintų planetos didmiesčių, kuriuose, anot tyrimo rezultatų, palankiausia studijuoti:

1 Paryžius, Prancūzija
2 Londonas, Jungtinė Karalystė
3 Bostonas, JAV
4 Melburnas, Australija
5 Viena, Austrija
6 Sidnėjus, Australija
7 Ciurichas, Šveicarija
8 Berlynas, Vokietija
9 Dublinas, Airija
10 Monrealis, Kanada



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių