D. Pavalkis žino, kas mažina Lietuvos studentų provincialumą

  • Teksto dydis:

Tarptautiniai studentai, atvykstantys pasimokyti Lietuvoje, mažina Lietuvos studentų provincialumą ir daro juos labiau "globalizuotus", sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

"Leidžiant tarptautiniams studentams atvykti į Lietuvą ir dėstyti jiems užsienio kalba, (...) tai daro mūsų studentus truputį labiau "globalizuotus". Nes jų problema, kaip kartais jaučiame Lietuvoje, yra truputį dėl provincialumo ir supratimo apie įvykius pasaulyje", - ketvirtadienį kalbėjo ministras.

D.Pavalkis atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu Lietuvos aukštosiose padaugėjo iš Vakarų šalių atvažiuojančių studentų.

"Ką mes stebime šių metų stojime į aukštąsias mokyklas - kad pasikeitė šalių sąrašas. Jeigu anksčiau pirmoje vietoje būdavo Libanas, Pakistanas, Indija, šiais metais, pavyzdžiui, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pirmoje vietoje yra Vokietijos piliečiai, antroje vietoje - Ispanijos, trečioje vietoje - švedai ir tik ketvirtoje vietoje - žmonės iš Izraelio. Tik po to - Libanas, Pakistanas ir panašiai", - nurodė ministras.

Jis teigė negalintis paaiškinti, kodėl įvyko toks pasikeitimas.

"Jeigu jūs prisimenate, kad aš dar prieš aštuonis mėnesius sėdėdavau seminarų kambaryje su studentais, aš jų paklausdavau, jie sakydavo "kokybė yra panaši, bet alus yra pigesnis, merginos gražios". Priimti to rimtai galbūt ir negalima, bet sakau, ką atsakydavo tokioje neoficialioje atmosferoje. Galbūt reikėtų detalesnės apklausos, kad išsiaiškintume, kokios priežastys juos atveda čia. Kad juos atveda - tai yra gerai", - dėstė D.Pavalkis.

Jis ketvirtadienį dalyvauja sostinėje prasidėjusioje konferencijoje apie aukštojo mokslo tarptautiškumą "Europos aukštasis mokslas pasaulyje".

36 valstybių atstovai dvi dienas diskutuos apie aukštojo mokslo tarptautiškumą pasaulyje augant studentų skaičiui.

Konferencijoje dalyvauja 36 pasaulio valstybių atstovai: 24 Europos Sąjungos narių, Australijos, Kinijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Norvegijos, Rusijos, Azerbaidžano ir kitų šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių