D. Pavalkis: siūlymai keisti Mokslo ir studijų įstatymą turėtų būti paskelbti po mėnesio

  • Teksto dydis:

Maždaug po mėnesio turėtų būti paskelbti Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlomi Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai, pranešė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

"Jie atsiras ne anksčiau, ko gero, kaip per mėnesį (...) - kalbame apie tai, kada paviešinsime siūlymus, kuriuos mes teiksime įstatymo pakeitimui", - antradienį žurnalistams sakė ministras.

D.Pavalkis patvirtino, kad pakeitimų studentai gali tikėtis kitąmet: "Jeigu viskas vyks sklandžiai, šitie pakeitimai turėtų būti priimti per šitą (Seimo - BNS) sesiją".

Svarstomos naujovės tokiose srityse kaip aukštųjų mokyklų sutartys su ministerija, studijų krepšelių skirstymo tvarka, aukštųjų mokyklų vertinimo metodika, studijas baigusiųjų karjeros stebėsena.

Anot D.Pavalkio, siūlymus rengianti darbo grupė trečiadienį juos pristatys ministerijos vadovams: "Mes rytoj darbo grupę renkame, kad ji pristatytų ministerijos vadovybei, ką yra suprojektavę Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimuose".

Vėliau numatoma diskusija su visuomene, suinteresuotomi grupėmis. Antradienį D.Pavalkis mokslo ir studijų klausimus aptarė su studentų atstovais.

"Pašnekesys su studentų atstovybėmis yra įsiklausymas į studentų nuomonę prieš pradedant viešą diskusiją su socialiniais partneriais apie reikalingus pakeitimus", - teigė jis.

Studentai, be kita ko, kėlė jiems rūpimus klausimus dėl studentų rotacijos ir aukštojo mokslo finansavimo. Ministras sakė abejojantis, ar rotacija pagerintų studijų kokybę - anot jo, tai būtų socialiai teisinga, bet skatintų ne darbą kolektyve, o "laukinę konkurenciją".

"Aš nesu įsitikinęs, kad rotacija galėtų duoti kažko gero", - sakė jis.

Tuo metu studijų finansavimo tvarką, anot D.Pavalkio, keisti galima būtų nebent kitąmet.

"Aš manau, kad šiame Mokslo ir studijų įstatymo pakeitime mes prie to neprieisime, nes tai yra ilgesnis procesas, kad pakeistume visą aukštojo mokslo finansavimo sistemą. Tai yra, ko gero, kitų metų darbas", - svarstė jis.

Ministras sakė palaikantis vadinamosios angliškos sistemos idėją, kai visi stojantieji ima paskolas studijoms, o baigę mokslus jas grąžina arba negrąžina priklausomai nuo gaunamų pajamų.

"Man šiaip patinka angliška sistema, kai visi gauna tokį patį pinigą ir turi atiduoti jį laikui einant. Tas būtų ir socialiai, ko gero, teisinga", - kalbėjo jis.

Tuo metu, anot D.Pavalkio, nuostatas apie studijas baigusiųjų karjeros stebėseną į įstatymo pakeitimus reikėtų įrašyti jau dabar.

"Visi šitie pakeitimai turi gulti į įstatymą, kad oficialiai galėtume pasakyti: "Žinote, gerbiama aukštoji mokykla, jūsų 50 proc. absolventų niekur nedirba ir 50 proc. kitų dirba, bet dirba Londone, bare plaudami indus". Tai būtų absoliučiai aiškus ir visai visuomenei suprantamas reikalas, kodėl jai skiriami arba neskiriami krepšeliai", - tvirtino jis.

Kalbėdamas su studentais, ministras užsiminė, jog, Eurostato duomenimis, daugiausia bedarbių arba dirbančiųjų ne pagal specialybę yra tarp A.Stulginskio universiteto absolventų. Tačiau jis paneigė, kad dėl to ketinama imtis kokių nors veiksmų prieš šią aukštąją mokyklą.

"Aš į statistiką žiūriu gana skeptiškai, juo labiau, kad gali būti neįvertinta situacija, kada A.Stulginsio universitetą baigia žemės turėtojas, ūkininkas, ir jis pats save įdarbina. Gali būti, kad ten suskaičiuoti tik samdomi darbininkai. Jokių sprendimų dėl to, kad Eurostate pasirodė nepalankūs duomenys, tikrai nedarysime", - nurodė D.Pavalkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
smalsu...jeigu Savivaldybese ir ministerijose sumazinus po 20 proc etatu,tai gal gerai besimokantiems studentams ..iseitu stipendijas geras ismoket..juk jie musu ateitis...musu protas,garbe,ir sazine....Juk tai kas dabr valdo mLietuva-be siu kriteriju...,ka mes t.y liaudis aiskiai matome
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių