Žydų kapinių tyrimas - nežinomybėje

Kultūros ministerija (KM), nesulaukusi Izraelio specialistų tyrimo rezultatų, kuriems Vyriausybė skyrė apie 350 tūkst. litų, paskelbė, kad buvusių Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių ribos nesikeičia.

Išplatintame pranešime teigiama, kad buvusių Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių ribos išlieka tokios, kokias anksčiau nustatė Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Liepos mėnesį  tiriant veją, esančią į pietus nuo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, 20-30 centimetrų gylyje  rasta XX amžiaus II pusėje suformuotas supiltinis žemės sluoksnis, kuriame aptikta buitinės ir ūkinės paskirties daiktų dalių bei pavienių žmonių ir gyvūnų kaulų fragmentų, gulinčių neanatominėje padėtyje. Šiais radiniais vadovaudamiesi archeologinius tyrimus prižiūrintys Europos rabinų konferencijos ir Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto atstovai pareikalavo kasinėjimus nutraukti, motyvuodami, jog tai yra įrodymas čia buvus senąsias žydų kapines.

Archeologų išvadoje teigiama, kad  tyrimų metu  žmonių kapų, kapų duobių kontūrų ar su kapų įranga susijusių radinių neaptikta, o surasti kaulų fragmentai negali būti traktuojami kaip palaidojimai, nes aptikti ne anatominėje padėtyje.

Remiantis išvadomis, konstatuota, kad pagal Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos nustatytas ribas, vadinamųjų Karaliaus Mindaugo apartamentų pastatai į buvusių kapinių teritoriją nepatenka.

„Susidarė kebli situacija – rabinai nesutinka dėl tolesnių tyrimų motyvuodami, jog pagal judėjų papročius žmonių kaulų fragmentai taip pat yra palaikai ir negalima jų liesti. Tačiau mes neturime įrodymų, jog tai yra žydų kaulų fragmentai, nes pagal juos neįmanoma nustatyti nei mirusių žmonių religinės, nei kultūrinės ar tautinės priklausomybės. Be to, neatlikus reikiamų archeologinių tyrimų, kurie apima mažiausiai 1,5 metro gylio kultūrinį sluoksnį, negali būti patvirtinti ir geofizinių tyrimų duomenys“, - teigia Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

Izraelio geofizikai, vadovaujami  Arieh Kleino, savo išvadas šiandien taip pat įteikė Lietuvos geologijos tarnybai (LGT). Prireiks maždaug savaitės „Geotec" pateiktai medžiagai įvertinti.

Tyrimai turėjo išspręsti nuo 2005 m. besitęsiantį ginčą ar prabangūs apartamentai Neries krantinėje pastatyti ant buvusių žydų kapinių. Tuo įsitikinę žydai dar vykstant statybos darbams nepasitenkinimą galimai niekinamomis kapinėmis reiškė tarptautiniu mastu, kuris susilaukė atgarsio - vasario pabaigoje JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai vertinamas Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinės atminties objektų.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o žydų bendruomenė už tai gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių