Žinomus žmones suskirstė į patriotus ir kolaborantus

Tinklapis baltalietuva.eu, kuriame žinomi Lietuvos žmonės suskirstyti į „Lietuvos patriotus“ ir „Kolaborantus“, tėra bandymas atkreipti dėmesį ir susikrauti vadinamąjį politinį kapitalą, sako „kolaborantms“ priskirtas 15min.lt žurnalistas Paulius Gritėnas.

Neigiamai tinklapį vertina ir priešingoje pusėje – tarp „Lietuvos patriotų“ – atsidūręs laikinai Rytų Europos studijų centro direktoriaus pareigas einantis Laurynas Kasčiūnas. Tačiau, nors LRT RADIJO pašnekovai tinklalapį vertina vienodai, jų nuomonės dėl pabėgėlių vis dėlto išsiskyrė.

P. Gritėnas: įtaką daro rasistinės nuotaikos

L. Kasčiūnas tvirtina neigiamai vertinantis tokio sąrašo atsiradimą, nes reikalingos diskusijos, o ne žmonių skirstymas į priešingas stovyklas.

„Reikalingos diskusijos, koks būtų geriausias Europos atsakas, ar mes sprendžiame krizės priežastis ir pasekmes, kaip atskirti ekonominį migrantą nuo pabėgėlio? Tai klausimai, kurie iš tikrųjų yra rimti. Norisi rimtos diskusijos. Gal ji ir buvo užsimezgusi Lietuvoje, bet atsiranda tokos skiriamosios stovyklos ir, nors man priskirtas geras vaidmuo, aš tikrai nepritariu tokiems dalykams“, – tvirtina L. Kasčiūnas.

P. Gritėno nuomone, tokių sąrašų kūrimas yra politiškai nepopuliarių partijų ar kitų grupių bandymas atkreipti į save dėmesį. Anot žurnalisto, tokie sąrašai diskusijoje apie pabėgėlius neturės jokio efekto, nors pati diskusija apskritai nėra konstruktyvi.

„Tai yra bandymas labai nedidelės ir labai pilkos lietuviškųjų tautininkų, radikaliau nusiteikusiųjų grupelės bandymas atkreipti į save dėmesį. (...) Dėl jos (vyraujančios diskusijos – LRT.lt) didžiausia kaltė turėtų tekti tiems politikams, kurie dabar atsibudo ir, kaip Seimo pirmininkė, prabilo – mums reikia priimti pabėgėlius. Ką jūs darėte visus tuos 20 metų? Egzistuoja ksenofobinės rasistinės nuotaikos. Ką darėte, kad apskritai žmonių požiūris į tuos, kuriems reikalinga pagalba, būtų konstruktyvus?“ – klausia P. Gritėnas.

L. Kasčiūnas: visada lengva ką nors apkalinti

Tinklapio atsiradimas, P. Gritėno įsitikinimu, tėra bandymas užsidirbti vadinamąjį politinį kapitalą, kurstant visuomenės aistras ir buriant žmones, kurie nesupranta kilusios krizės esmės.

„Jie yra nepatenkinti, nes išgirdo keletą mitų: „atvažiuos pabėgėliai ir pasiims mūsų pašalpas“ arba „jiems studijos bus nemokamos, bet mums teks už jas mokėti“. Nesigilindami į procesus, geopolitinę situaciją, jie nuspręs, kad reikia mitinguoti, prisidėti“, – tvirtina P. Gritėnas.

Jis priduria, kad tai tėra 10–15 žmonių grupelės keliamas triukšmas ir jiems skiriama per daug dėmesio. Tačiau su tokiais argumentais nesutinka L. Kasčiūnas. Jis sutinka, kad jo ir P. Gritėno nuomonės dėl atsiradusio sąrašo sutampa, tačiau kritikuoja žurnalisto išsakytus argumentus.

„Visada lengva apkaltinti kažką visuomenėje, bet tie patys liberalų sluoksniai Europoje ir čia, Lietuvoje, neatsako į pagrindinį klausimą – kaip toleruoti netolerantiškus? Tai – esminė multikultūrinės visuomenės Vakarų Europoje pralaimėjimo ar iliuzijos priežastis. Kalbame apie bendruomenes, kurios akivaizdžiai negerbia įstatymo viršenybės, nesilaiko vakarietiškos liberaliosios demokratijos, kurią tikrai propaguoja ir remia ir P. Gritėnas. Tam tikra prasme mes neturime integracijos recepto“, – pabrėžia L. Kasčiūnas.

Jo nuomone, kalbėti ir kritikuoti apie tendenciją kviesti pabėgėlius yra verta. Analitikas pastebi, kad tokie kvietimai taikomi ir ekonominiams pabėgėliams, kuriuos derėtų atskirti nuo žmonių, kurie bėga nuo karo.

„Pabėgėliai yra tie, kurie atvažiuoja į pirmą saugią valstybę ir ten prašo prieglobsčio. Kažkodėl daug jaunų vyrų važiuoja tik prie Vokietijos sienos, o ne lieka Turkijoje ar kur nors kitoje saugioje valstybėje. Tai yra svarbūs dalykai, į kuriuos reikia atsakyti. Labai svarbu, kad ta diskusija neliktų epitetų lygmenyje – vieni yra rasistai, kiti – patriotai“, – sako L. Kasčiūnas.

Sutaria, kad Europai reikalinga diskusija

L. Kasčiūnio teigimu, Europai reikalingos rimtos diskusijos, tačiau jų pastaruoju metu nėra daug.

„Vyrauja vadinamasis politkorektiškumas, kai įtvirtinamos tam tikros nuostatos. Aš žinau, kad tai, ką kalbu, Vakarų Europai, tam tikra prasme, būtų užribis. Nemanau, kad tai yra gerai, nes mes kalbame apie rimtus dalykus“, – tikina L. Kasčiūnas.

Savo ruožtu P. Gritėnas pabrėžia, kad L. Kasčiūnas vadovaujasi apie pabėgėlius vyraujančiais mitais ir pabėgėlių problemą sujungia su netolerantiška islamo radikalų grupuote. Jis pritaria, kad Europoje diskusija turėtų vykti, bet priduria, kad šiuo metu labiau reikalingi veiksmai.

„Europoje dabar turime tokią situaciją, kurioje reikalingi konkretūs veiksmai. Mes negalime laukti ir diskutuoti, [...] kai tie žmonės jau čia yra. Kaip matome iš eskaluojamo karo Sirijoje, tų žmonių bus dar daugiau. Mes turime rasti sprendimą. Kultūrinius ar civilizacinius aspektus galėsime aptarti. Tai yra akademiniai klausimai, bet tai nėra tie klausimai, kuriuos turime spręsti dabar. Dabar turime nusiteikti, kad yra tokia situacija“, – teigia P. Gritėnas.

Policijos pareigūnai nusikaltimo sudėties tinklalapyje baltalietuva.eu neįžvelgia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadasblinda

tadasblinda portretas
Puslapis gana išsamus ir gana naudingas suformuoti savo nuomonei. Nes dauguma tiki pasakomis bei išvedžiojimais. Jame gali kaip rinkėjas formuoti savo nuomone nors vienu klausimu. Tai gera paskata šiuo puslapio mintimi svarstyti ir kitus rezonansinius Lietuvos žmonėms būtinus klausimus. Šiuo atveju prisiminiau filmuką, kaip "Ožiukas iki 10 skaičiavo" pasirodo dar yra žmonių kuriems nepatinka, kad jį suskaičiavo.

NAGI

NAGI portretas
Skirstyk kiek nori, bet pabėgėliams saugoti reiks dvigubai daugiau policijos. Čia Lietuva čia lietūs lija. Neduok Dieve, jeigu koks pabėgėlis gyvendamas Lietuvoje pradės strapalioti ir įrodinėti savo teises, gaus į sprandą. Mūsų žmonės dirbantys už minimumą neapkęs tokių poniškų išlaikytinių. Čia ne Vokietija ir į alaus šventę jų nekvies.

monte

monte portretas
Kad toks skirstymas atsirado, tai, manau, yra gerai. Jis neatsirado tuščioje vietoje, skirstymas atsirado, vertinant kažkieno darbus ir žodžius. Kažkam tai yra pagrindas pamąstyti, kodėl jis atsidūrė skiltyje "kalaborantas"
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių