Žemaičių partija teisme nieko nepešė

Vilniaus apygardos administracinis teismas penktadienį atmetė E.Skarbaliaus prašymą panaikinti Teisingumo ministerijos sprendimus neregistruoti Žemaičių partijos įstatų ir programos.

Teismo sprendime teigiama, kad šios partijos nebuvo galima registruoti vien dėl to, kad jai nepavyko surinkti 1000 steigėjų.

Aot Teisingumo ministerijs, partija teturėjo 580 steigėjų. Tiek žmonių dalyvavo partijos steigiamojoje sueigoje. Tuo metu Politinių partijų įstatymas numato, kad politinę organizaciją įkurti gali ne mažiau kaip 1000 steigėjų.

Žemaičiai ministerijai pateikė per 500 asmenų įgaliojimus atstovauti jiems steigiamojoje sueigoje, tačiau jie nebuvo patvirtinti notarų. Politines partijas registruojantys specialistai atsisakė iš žemaičių priimti tokius dokumentus.

Teismo teigimu, vien dėl steigėjų trūkumo Ministerija neturėjo vertinti žemaičių įstatų ir programos. Kadangi ministerijos specialistai tai darė, E.Skarbalius svarstė, kad iš pradžių steigėjų skaičius niekam neužkliuvo.

Teisingumo ministerijos specialistai Žemaičių partijos dokumentuose buvo aptikę normų, prieštaraujančių Konstitucijai. Anot jų, siekis žemaičių kalbą padaryti bendrine kalba ir noras įkurti Žemaičių regioną grasina Lietuvos teritoriniam vientisumui.

E.Skarbalius tokius teiginius atmetė. Anot jo, programoje net pabrėžtas Lietuvos teritorinis vientisumas.

"Jeigu nebūtų storos žemaitiškos skūros, būtų labai liūdna. Bet taip lengvai rankų nenuleisime", - po teismo sprendimo žurnalistams sakė E.Skarbalius.

Jis pabrėžė, kad Žemaičių partija egzistuoja de facto, ir bet kuriuo atveju bus mėginama ją įteisinti. Penktadienį E.Skarbalius dar negalėjo pasakyti, ar Vyriausiajam administraciniam teismui skųs jiems nepalankų sprendimą, ar bus nuspręsta rengti naują steigiamąjį partijos suvažiavimą.

"Šis darinys tikrai nebuvo vienadienis, tikrai nebuvo skirtas tik šiems rinkimams. Ši politinė organizacija atsiras", - teigė jis.

Pasimokęs iš patirties žemaičių lyderis ironizavo, kad naujoje jų partijos programoje gali būti parašytas tik vienas sakinys - "Kad Lietuvai būtų geriau".

Steigiamasis Žemaičių partijos suvažiavimas įvyko balandžio 20 d. Teisingumo ministerijai atsisakius partiją registruoti jos lyderis E.Skarbalius į Seimą mėgina patekti kaip nepriklausomas kandidatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių