Z. Vaigauskas: aktyvumas rinkimuose buvo per 50 procentų

Seimo rinkimuose iki 19 valandos balsavo per 50 proc. rinkėjų, spaudos konferencijoje pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak Z.Vaigausko, iki 19 val. balsavo apie 44,6 proc. rinkėjų, o dar per 5 proc. savo valią pareiškė, iš anksto balsuodami savivaldybėse, specialiuose paštuose, namuose.

„Galime patvirtinti, kad bendras Lietuvos rinkėjų bendras aktyvumas buvo per 50 procentų, tai yra per pastaruosius metus rekordiškai didelis aktyvumas. Labai aktyviai rinkėjai balsuoja Vilniuje, Kaune, išliko didelis aktyvumas Raseinių apygardoje“, - sakė Z.Vaigauskas.

Sekmadienį iki 10 val. buvo balsavę 5,35 proc. rinkėjų, iki 14 val. - 25,84 proc. rinkėjų.

Aktyviausiai rinkėjai balsavo Vilniaus apygardose - Karoliniškių (55,41 proc.), Žirmūnų (53,57 proc.), taip pat Raseiniuose (52,43 proc.), sostinės Justiniškių ir Fabijoniškių apygardose (per 51 proc.). Mažiausiai aktyvūs rinkėjai buvo Skuodo-Mažeikių apygardoje (36,92 proc.),

Per praėjusius Seimo rinkimus 2008 metais iki 10 val. buvo balsavę 5,02 proc. rinkėjų, iki 14 val. - 24,92 proc. rinkėjų, iki 19 val. - 42,37 proc. rinkėjų, o dar 3,99 proc. buvo savo valią pareiškę iš anksto. Iš viso praėjusiuose Seimo rinkimuose dalyvavo 48,59 proc. rinkėjų.

Sekmadienį Lietuvoje vyko Seimo rinkimai bei patariamasis referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybų.

Per spaudos konferenciją Z.Vaigauskas sakė, kad Vilniuje ir Kaune kai kur susidarė rinkėjų eilės, ir balsavimas pratęstas, kol savo valią pareikš visi iki 20 val. į apylinkę atvykusių rinkėjų.

„Dar yra likusios rinkėjų eilės, ir VRK išplatino pareiškimą, kad visi rinkėjai, kurie atvyko balsuoti, privalo būti pasirūpinta, kad jie galėtų balsuoti, nė vienas rinkėjas negali būti paliktas nebalsavęs, kuris yra atvykęs balsuoti prie rinkimų apylinkės patalpos. Mes turime keletą rinkimų apylinkių, kur eilės laukia dar už apylinkės komisijos durų“, - sakė Z.Vaigauskas.

Anot jo, eilių esama Vilniuje ir Kaune, čia balsavimas dar gali užtrukti apie valandą.

Šiuose eiliniuose Seimo rinkimuose dalyvauja 17 partijų ir viena keturių partijų koalicija, į naująjį parlamentą iš viso pretenduoja 1 tūkst. 927 kandidatai, tarp jų - 127 šios besibaigiančios kadencijos parlamentarai.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas ketvirtadalis visų rinkėjų. Partijos kandidatų sąrašas dalyvauja skirstant mandatus, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Rinkimų teisę šiuose Seimo rinkimuose bei referendume turi 2 mln. 579 tūkst. 466 rinkėjai. Iš jų apie 14 tūkst. užsiregistravo balsuoti užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
aciu dievui kad daugiau nematysiu snukio per TV po kubilu pliko buozgalvio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių