Vyskupai aptarė, kaip reaguoti į pranešimus apie dvasininkų pedofiliją

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyskupai aptarė, kaip palengvinti galimybes pranešti apie dvasininkų netinkamą elgesį su nepilnamečiais ir kaip išvengti naujų pedofilijos atvejų.

Lietuvos vyskupų konferenciją (LVK) šią savaitę plenariniame posėdyje diskutuoti šiuo klausimu paskatino balandį nuskambėjęs atvejis, kai Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos kunigas Kęstutis Ralys papasakojo, jog būdamas 12 metų patyrė seksualinį išnaudojimą. Apie tai, kad su juo esą netinkamai elgėsi klierikas, K. Railys pranešė internete paviešintame filmuke.

Anot LVK pranešimo, posėdyje pabrėžta būtinybė reguliariai priminti visiems tarnaujantiems Bažnyčioje apie elgesio su nepilnamečiais gaires. LVK generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius BNS sakė, kad susipažinti su šiomis gairėmis būtų pravartu ne tik Bažnyčioje dirbantiems žmonėms.

„Dažnai yra užmirštama ir sakoma, kad tokių gairių nėra, bet jos tikrai buvo sukurtos, apie jas buvo labai plačiai informuota. Bažnyčia laiko savo pareiga savo nariams nuolat priminti elgesio su nepilnamečiais taisykles, protingumą - ir ne tik dvasininkams, bet ir vienuoliams, vienuolėms, taip pat pasauliečiams“, - sakė jis.

Pasak jo, kartu svarstomos naujos priemonės, kurios galėtų padėti nukentėjusiesiems pranešti apie patirtą prievartą.

„Posėdyje buvo kalbama apie tai, kaip palengvinti kreipimosi tvarką. Jei atsirastų tokių žmonių, kurie nepilnametystėje patyrė seksualinę prievartą, kad jiems būtų dar lengviau ir suprantamiau, paprasčiau ir aiškiau kreiptis į bažnytines institucijas. Tos formos būtent buvo svarstomos. Kol jos iki galo nėra priimtos, nenorėčiau dabar komentuoti to, bet intencija yra tokia, ir yra nuolat tiriamos galimybės, kaip priartinti eventualų besikreipiantįjį prie tyrimo pradžios“, - sakė kunigas K. Smilgevičius.

Generalinis sekretorius taip pat pabrėžė, kad bažnyčia rūpinasi ne tik pranešimų apie pedofiliją tyrimu, bet ir prevencija.

„Vyskupų konferencija nuolat rūpinasi visais klausimais, susijusiais su sunkesniais nusikaltimais, taip pat ir nepilnamečių apsauga. Praeito mėnesio paviešinta istorija irgi turėjo tam tikros įtakos dar kartą prisiminti ir priminti kitiems apie svarbą dalykų, susijusių su nepilnamečių apsauga (...). Vienas dalykas yra reakcija, kitas dalykas - padaryti viską, kad tokių atvejų neatsitiktų šiandien. Visi žinomi atvejai yra iš labai seniai ir vis tik, turint omeny Vakarų šalyse nuskambėjusias istorijas, Lietuvos bažnyčia daro viską, kad būtų užtikrintas nepilnamečių saugumas šiandien“, - aiškino kunigas.

Jo teigimu, tyrimas, pradėtas po K. Ralio pareiškimo, dar nebaigtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaičiau

Skaičiau portretas
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/del-kunigo-sunaus-baznytinis-tribunolas.d?id=41680113 Pasidomėkit kuo baigėsi istorija apie šį pranešimą. Ir bus aišku, kaip reaguoja vyskupai. Baisu, kaip jie tyčiojasi iš aukos ir vilkina visas procedūras, kad sugniuždyti auką galutinai.

kokia

kokia portretas
gali buti prevencija,gal tik vedybinis gyvenimas

puiku .... bet tai reikejo pradet daryt

puiku  .... bet  tai  reikejo  pradet  daryt portretas
dar pries 100 metu ... ar bent jau a lia nepriklausomybes pradzioje , o ne sokt garbint pedofilu ,geju ,lezbieciu....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių