Vyriausybės nariai skatino neremti „šešėlio“

Trečiadienio rytą Gedimino prospekte Vyriausybės nariai, verslininkai, Mokesčių inspekcijos atstovai dalino skrajutės, kviečiančias kovoti su nelegaliu darbu, atlyginimais vokeliuose ir kontrabanda.

„Organizuojame pilietinį judėjimą, nes norime viešai ir garsiai kalbėti apie tai, kad šešėlinė ekonomika ir mokesčių vengimas kenkia, pažeidžia visuomenės ir kiekvieno jos nario interesus“, - sako Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė. Anot jos, VMI apskaičiavo, kad 2012 metais sausio-kovo mėnesiais nesumokėtų mokesčių suma Vilniaus apskrityje gali siekti 23 mln. litų. Už šiuos pinigus valstybė galėtų nupirkti 29 autobusus, 46 modernius gaisrinės automobilius, atsodinti 9,2 tūkst. hektarų iškirsto miško, įrengti 288 krepšinio aikšteles arba apšviesti Vilniaus gatves 646 dienas.

Skaičiuojama, kad vien 10 vidutinių Lietuvos įmonių, mokančių atlyginimus vokeliuose, per metus gali nuslėpti 2 mln. litų mokesčių. Už šiuos pinigus būtų galima nupirkti 800 lovų seneliams, gyvenantiems ilgalaikės globos namuose, apie 2 tūkst. žmonių, netekusių savo artimųjų, gautų laidojimo pašalpą, o daugiau kaip 11 tūkst. našlaičių gautų jiems priklausančią našlaičio pensiją.

R. Skyrienės teigimu, dėl nelegalių tabako gaminių valstybė per metus netenka apie 280 mln. litų akcizo mokesčio – tokios sumos užtektų naujam Nacionaliniam stadionui. Ekspertai apskaičiavo, kad sumažinus nelegalią rūkalų rinką bent per pusę, Lietuva galėtų rekonstruoti 328 km kelio.  Skaičiuojama, kad 35 vairuotojams užsipylus į automobilio baką po 50 litrų dyzelino juodojoje rinkoje biudžetas netenka 3325 litų – tiek per mėnesį kainuoja vieno vaiko išlaikymas vaikų namuose.

„Kviečiame visuomenę atkreipti dėmesį, kad iš šešėlinės ekonomikos, nelegalių cigarečių, kuro ir alkoholio prekybos pelnosi tik saujelė asmenų, tačiau dėl to nukenčia valstybė ir mes visi“, - teigia R. Skyrienė. Anot jos, bendra verslininkų, Vyriausybės ir Mokesčių inspekcijos rengiama akcija pabrėžia, kad šešėlinės ekonomikos mažinimas turi būti ne tik kontroliuojančių valstybės institucijų, bet ir verslo prioritetas.

Planuojama, kad po pilietinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos „šešėliui“ Lietuvos verslininkai Vyriausybėje pasirašys „Skaidraus verslo deklaraciją“, kuria įsipareigos laikytis skaidraus verslo principų ir bendradarbiauti su valstybės institucijomis formuojant nepakantumą šešėlinei ekonomikai. Be Investuotojų forumo šią deklaraciją pasirašys Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, Lietuvos verslo konfederacijos atstovai, Žinių ekonomikos forumas ir asociacija „INFOBALT“. Po deklaracijos pasirašymo bus įteikti pažymėjimai naujiesiems „Baltosios bangos“ iniciatyvos nariams.


Šiame straipsnyje: Šešėlinė ekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Jeigu kitų būdų nėra, tai belieka bent skrajutes padalinti - labai tinka prie pareigų, žinių, proto...

fgbfg

fgbfg portretas
o kodel nenurodyta kiek is tu pinigu valdziazmogiai pavagia?

stasys

stasys portretas
kaip neremsi seselio jei kainos neatitinka pragyvenimo lygio,kai aplinkui vien kysiai,valdzia PER DAUG VAGIA...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių