Vyriausybė žada stabdyti šešėlinės ekonomikos augimą

Ketvirtadienį Vyriausybė pritarė Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės išvadoms dėl priemonių oficialiai neapskaitomos, vadinamosios šešėlinės, ekonomikos mažinimui.

Ministro Pirmininko kanclerio Deivido Matulionio vadovaujama ekspertų grupė įvertino, kokie mokestinio, finansinio pobūdžio, pažeidimai, baudžiamieji nusižengimai ir nusikaltimai daro didžiausią įtaką šešėlinės ekonomikos masto augimui ir įvardijo pagrindines grėsmes, taip pat, įvertinusi jau atliktus veiksmus bei įgyvendinamas priemones verslo skatinimui, pateikė siūlymus, kurie kartu su verslo aplinkos gerinimo priemonėmis turės teigiamą įtaką oficialiai neapskaitomos ekonomikos atsiradimo prielaidoms šalinti ir mastui mažinti.

Nustatytos šešios pagrindinės grėsmės, galinčios sąlygoti šešėlinės ekonomikos augimą: mokestiniai pažeidimai ir nusikaltimai, susiję su pridėtinės vertės mokesčiu, darbo užmokesčio mokėjimas "vokeliuose" ir su tuo susiję gyventojų pajamų mokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų bei pelno mokesčio pažeidimai, nelegalus darbas, akcizinių prekių kontrabanda ir jų nelegali apyvarta vidaus rinkoje, pažeidimai ir nusikaltimai, susiję su perleidžiamu juridinių asmenų turtu, bei neefektyvi ir nepakankamai sureguliuota grynųjų pinigų gabenimo per valstybės sieną ir apyvartos vidaus rinkoje kontrolė.

Visi šie pažeidimai, baudžiamieji nusižengimai ir nusikaltimai daro neigiamą įtaką ne tik valstybės pajamoms, bet ir iškreipia rinkos, darbo santykius, sąžiningą konkurenciją, riboja piliečių teises ir teisėtus lūkesčius naudotis socialinėmis garantijomis ir paslaugomis.

Kiekvienai įvardintai grėsmei suvaldyti atitinkamos ministerijos turės per du mėnesius parengti konkrečius įstatymų pakeitimų projektus ir pateikti juos Vyriausybei. Be to, Vyriausybė parengė ir jau įgyvendina daugelį priemonių, skatinančių sąžiningą verslą bei mažinančių prielaidas verslui trauktis į "šešėlį" - verslo skatinimo priemones, priemones administracinei naštai verslui mažinti, įmonių teisinės aplinkos tobulinimo priemones, verslą kontroliuojančių įstaigų pertvarką ir kitas.

Vidaus reikalų ir Finansų ministerijos įpareigotos įvertinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prijungimo prie Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tikslingumą, teisinius ir finansinius aspektus. Taip pat siūloma įvertinti galimybes pertvarkytai VMI suteikti operatyvinės veiklos subjekto statusą. Tokia reorganizacija turėtų pagerinti mokesčių administravimą ir sustiprinti kovą su šešėline ekonomika.


Šiame straipsnyje: Šešėlinė ekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių