Vyriausybė pritarė, kad būtų pratęsta specialioji misija Afganistane

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Vyriausybė pritarė, kad būtų pratęsta Lietuvos specialiosios misijos Afganistane veikla, uždarius Lietuvos vadovaujamą Goro atkūrimo grupę (PAG).

Misija turėtų vykdyti vystomojo bendradarbiavimo veiklą, prisidėti prie Afganistano civilinių ir karinių pajėgumų stiprinimo ir prireikus atlikti diplomatines funkcijas, teigiama Vyriausybės nutarime.

Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje Lietuva oficialiai perdavė atsakomybę už saugumą Goro provincijoje Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms ir taip baigė 2005 metų birželį pradėtą, daugiau nei aštuonerius metus trukusią pirmąją bei didžiausią savo savarankišką tarptautinę misiją. Iki šių metų pabaigos buvo įsipareigota visiškai perduoti atsakomybę už saugumą Afganistano valdžios institucijoms ir nacionalinio saugumo pajėgoms.

Tačiau, anot Vyriausybės nutarimą rengusios Užsienio reikalų ministerijos (URM), specialiosios misijos veikla nuo jos įsteigimo išsiplėtė ir šiuo metu apima ir bendradarbiavimą Afganistane - ES, NATO, Jungtinių Tautų ir kitais dvišaliais, daugiašaliais formatais. Misija taip pat įgyvendina ir koordinuoja vystomojo bendradarbiavimo veiklą, prireikus atlieka diplomatines funkcijas.

„Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos įsipareigojimus, numatytus tarptautiniuose Bonos (2011), Čikagos (2012), Tokijo (2012) ir kituose susitarimuose dėl paramos teikimo Afganistanui, Jungtinių Tautų vaidmenį palaikant tarptautinę taiką ir saugumą Afganistane, taip pat siekiant aktyviai dalyvauti formuojant ir įgyvendinant Jungtinių Tautų ir NATO politinį siekį užtikrinti kolektyvinį saugumą, specialiosios misijos veiklą siūloma tęsti, skyrus jai naują užduotį“, - nurodo URM.

Jos duomenimis, papildomų lėšų iš biudžeto nereikės, juoba kad uždarius PAG specialiosios misijos išlaikymo sąnaudos sumažėjo.

Per misijos laikotarpį Goro provincijoje su Lietuvos parama įgyvendinta daugiau nei 200 vystomojo bendradarbiavimo projektų stiprinti valdžios institucijų gebėjimams, kaimo plėtrai, infrastruktūrai gerinti, taip pat švietimo ir sveikatos sektoriuje.

Be specialiosios misijos, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane toliau tarnauja šalies pietuose dislokuotas Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas, afganistaniečius pilotus rengianti Lietuvos vadovaujama Oro pajėgų mokymo grupė, logistinę paramą teikiantis Nacionalinės paramos elementas, NATO operacijos štabuose tarnaujantys karininkai ir Lietuvos specialiosios misijos vadovo apsaugos grupė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių