Vyriausybė pralaimėjo: „Alimentų fondas“ išliks

Seimas vos kelių balsų persvara atmetė Vyriausybės pakartotinį pasiūlymą naikinti vadinamąjį „alimentų fondą“. Tai komplikuos valdančiosios koalicijos galimybes išspręsti skylėtos „Sodros“ problemas.

Antrąkart nepritarė

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje buvo pakartotinai teikiamas Vyriausybės pasiūlytas projektas dėl Vaiko išlaikymo fondo įstatymo pripažinimo netekusiu galios.

Šis projektas prieš mėnesį jau buvo siūlomas svarstyti parlamentarams, tačiau tuomet dauguma Seimo narių nepritarė jo pateikimui. Projektas buvo grąžintas Vyriausybei tobulinti. Kiek pakoregavę šį su 2010 metų biudžetu susijusį įstatymą ministrai nusprendė jį teikti Seimui pakartotinai.

Tačiau ir šįkart dauguma parlamentarų buvo prieš šį teisės aktą. Iš 109 dalyvavusių balsavime Seimo narių tik 53 buvo už tai, kad būtų svarstomas „alimentų fondo“ naikinimas. Prieš tai buvo 51, susilaikė 5. Taigi, pritrūko vos poros balsavusiųjų už, kad projektas būtų toliau svarstomas Seime.

Prieš įstatymą pateikimą arba susilaikė visa opozicija bei vienas kitas valdančiosios koalicijos atstovas iš Liberalų ir centro sąjungos bei Tautos prisikėlimo partijos.

Nuspręsta atmesti

Balsuojant, ką daryti su įstatymo projektu, kurio pateikimui nepritarta, tik 20 Seimo narių buvo už pakartotinį projekto tobulinimą Vyriausybėje ir net 89 pasisakė už galutinį jo atmetimą.

Iš Vaikų išlaikymo fondo mokami alimentai vaikams, kurių tėvai nepaiso teismo sprendimo išlaikyti savo atžalas. Pagal įstatymą, vėliau šis fondas iš tokių nedrausmingų tėvų turėtų susigrąžinti sumokėtas lėšas kartu su palūkanomis.

Vyriausybė tokį fondą pavadino „labai keistu, nes išmokos iš jo yra lyg socialinė pašalpa vienišoms motinoms, nes realiai niekada nepavyks surinkti visų lėšų iš alimentų nemokančių tėvų“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prieš kelerius metus nepritarė tokio fondo steigimui, kai ši iniciatyva atsirado Seime. Fondas įsteigtas 2006 metų pabaigoje.

50 milijonų litų

Šiemet šio fondo veiklai buvo skirta apie 50 milijonų litų. Jeigu „alimentų fondas“ būtų panaikintas, šie pinigai „įkristų“ į skylėtą „Sodros“ biudžetą. Toks ir buvo Vyriausybės tikslas – naikinant Vaikų išlaikymo fondą padėti milijardinius nuostolius patiriančiai „Sodrai“.

„Žmonės gyveno ir iki 2007-ųjų, ir tuomet buvo visokių liūdnų istorijų apie pabėgusius tėvus ir jų neišlaikomus vaikus. Iš šio fondo mokame alimentus už tuos žmones, kurie neatsakingi, išsiskiria, slepiasi. Tai neteisinga“, - sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

„Ar mūsų valstybė jau tiek neįgali, kad išlaikydami teismus, visokias administracijas ir žinybas, bet negalime padėti nuskriaustiems vaikus“, - oponavo jam Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys.


Šiame straipsnyje: alimentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių