Vyriausybę gali patvirtinti be aplinkos ministro

Prezidento patarėjas Lauras Bielinis penktadienį žurnalistams užsiminė, kad ministrų kabinetas gali būti patvirtintas be aplinkos ministro.

A.Kubilius: nuo ministerijos reikėtų ginti gamtą

"Jeigu yra tokia teisinė galimybė ir jeigu nebus daugiau visoms pusėms tinkamų pasiūlymų, tuomet Prezidentui teks pasirašyti dekretą be aplinkos ministro“, - sakė Prezidento patarėjas.

Premjeras A.Kubilius, susitikęs su aplinkosaugininkais, tvirtino, kad Tautos prisikėlimo partijos į aplinkos ministrus atkakliai siūlomas Arūnas Burkšas kelia „pagrįstų abejonių“.

Pasak A.Kubiliaus, norėtųsi matyti Aplinkos ministeriją, kuri „gintų aplinką“, o ne taptų institucija, „nuo kurios reikėtų apsaugoti gamtą“.

„O šiuo atveju, aplinkosauginininkai mano, kad taip formuojant Aplinkos ministeriją, nuo jos reiktų ginti Lietuvos gamtą“, - kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras pripažino išgirdęs iš aplinkosauginkų nemažai priekaištų tiek dėl jau susidariusios situacijos, tiek dėl kandidatų į ministrus. „Siūlomas žmogus iš Neringos savivaldybės. Tačiau žinome, kokios ten yra bėdos. Dėl to ir pats kandidatas savaime kelia abejonių“, - sakė A.Kubilius.

Premjeras teigė, kad pirmadienį vėl šauks panašų susitikimą su aplinkosaugininkais. Jame turėtų dalyvauti ir Tautos prisikėlimo partijos atstovai.

Surastų darbui tinkamų žmonių

A. Kubilius tvirtino, kad jis neieško naujo kandidato į aplinkos ministrus, nes tai yra koalicijos partnerių atsakomybė ir pripažino, kad iki šiol nėra iš Arūno Valinsko išgirdęs daugiau kandidatų pavardžių. Tačiau jis taip pat sakė, kad „nemato problemos“ Lietuvoje surasti šiam darbui tinkančių žmonių.

„Tikiu, kad ir Tautos prisikėlimo partija, ir Prezidentas, ir aš rasime konstruktyvią išeitį iš šios padėties. Visaip gali būti, bet tikiuosi, kad taip neatsitiks“, - sakė A.Kubilius.

Prezidento patarėjas Lauras Bielinis tuo metu teigė, kad „jeigu yra tokia teisinė galimybė, ir jeigu nebus daugiau visoms pusėms tinkamų pasiūlymų, tuomet Prezidentui teks pasirašyti dekretą be aplinkos ministro“.

Netinka ir V.Babilius

Aplinkosaugininkų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai teigė, kad A.Burkšo kandidatūra jiems nepriimtina, nes „darbas aplinkosaugoje šiandien yra labai sudėtingas“.

„Kalbant apie A.Burkšą, tai su tokiu bagažu yra traukiamasi iš politikos, o ne į ją einama. Tautos prisikėlimo partija, kaip politikos naujokai, turėtų paisyti savo priešrinkiminių pažadų. Labai norėtume, kad jie vykdytų skaidrią ir moralią politiką, o ne „stumtų“ Vyriausybės formavimą į aklagatvį“, - sakė Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centro direktorė Audronė Alijošiutė.

Pasak jos, tinkamas nėra ir Vincas Babilius, kitas minėtas kandidatas iš Tautos prisikėlimo partijos.

„Mes kviečiame, kad politinė kultūra nedegraduotų ir kad nei draugai, nei verslo partneriai, nei bendri jachtos savininkai ir panašūs piliečiai nebūtų skiriami aplinkos ministrais. Reikalaujama, kad būtų siūlomi profesionalai, kompetentingi žmonės. Tikimės, kad A. Valinskas suras savyje jėgų perlipti per savo užsispyrimą“, - tvirtino Linas Vainius, bendrijos „Atgaja“ vadybininkas.

Pritartų R.Baškytės kandidatūrai

Kandidatų į kitų ministerijų vadovus sąrašą A.Kubilius dar ketvirtadienį pristatė Prezidentui Valdui Adamkui. Teigiama, kad V. Adamkus taip pat nebūtų patenkintas A.Burkšo kandidatūra į aplinkos ministrus.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė anksčiau yra nurodžiusi, jog ji sulaukė postą siūlančio Prezidento skambučio.

Aplinkosaugininkų sako, kad R.Baškytės kandidatūrai neprieštarautų, tačiau taip pat pabrėžia, kad tai tikrai nėra vienintelė tinkama kandidatė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių