Vyriausybė dar nenusprendė, kaip pertvarkyti FNTT

Vyriausybė pirmadienį dar neapsisprendė dėl to, kaip turėtų būti pertvarkyta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

Prie šio klausimo žadama grįžti po savaitės, kitą pirmadienį įvyksiančiame Vyriausybės pasitarime. Vėliau šį klausimą dar svarstys Seimas, kuriam reikės pakeisti kelis įstatymus.

Šiuo metu FNTT veikia prie Vidaus reikalų ministerijos.

Jos vadovas Raimondas Palaitis teigė, kad Vyriausybės pasitarimui šį pirmadienį buvo pateikti du galimi FNTT pertvarkos projektai. Tačiau nei vienam jų nebuvo pritarta. 
„Pagal vieną projektų FNTT pavaldumas būtų pakeistas ir ji būtų pavaldi ne Vidaus reikalų ministerijai, bet Finansų ministerijai. Antra alternatyva buvo skubotai pateikta, todėl iš anksto net neapsvarstyta. Pagal ją FNTT pavaldumas būtų sunkiai apibrėžiamu statusu – taptų nei vyriausybinė institucija, nei kuriai nors ministerijai“, - sakė R.Palaitis.

Anot jo, antrasis alternatyvus projektas nėra priimtinas, nes FNTT, kaip specialioji tarnyba, turi būti aiškiai kuriai nors aukštesnei institucijai pavaldi.

Ministras išdėstė savo nuomonę, kaip derėtų išspręsti FNTT pertvarkos klausimą. „Tai ikiteisminio tyrimo institucija, tradiciškai priklausanti Vidaus reikalų ministerijai.

Pirmiausia, galima būtų ją išskaidyti – kaip kadaise ji buvo sukurta iš kelių institucijų, taip dabar galima būtų vėl išskirstyti jos įgaliojimus kelioms institucijoms, pačią FNTT panaikinant. Arba galima būtų sujungti šią tarnybą su Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri kadaise irgi priklausė Vidaus reikalų ministerijai, tačiau tapo nepriklausoma institucija. Sujungimo atveju būtų sukurta didelė ir stipri instituciją“, - sakė R.Palaitis.

STT yra pavaldi Prezidentui ir Seimui. Šios institucijos vadovą vadovą skiria Seimas Prezidento teikimu.

„Kol kas ministrų kabinetas neapsisprendė, kaip pasielgti. Bus vėl svarstoma po savaitės Vyriausybės pasitarime“, - sakė R.Palaitis.

Gali būti, kad tuo metu jis jau nebebus vidaus reikalų ministras. Mat dėl R.Palaičio spredimo atleisti du buvusius FNTT vadovus susikivirčijo dvi valdančiosios koalicijos partnerės – jį delegavę liberalcentristai ir premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujami konservatoriai. Liberalų ir centro sąjungą žadama išmesti iš valdančiosios koalicijos, atleisti daugumą jos deleguotų ministrų, tarp jų ir R.Palaitį.

Vis dar ministro pareigas einantis R.Palaitis pirmadienį taip pat paaiškino, kad praėjusį penktadienį dar nesibaigė konkursas užimti laisvą FNTT vadovo vietą. „FNTT vadovo konkurso procedūra toli gražu nepasibaigusi. Yra įvykęs egzaminas įvykęs, jo laimėtojas žinomas. O konkursas baigsis, kai bus pasirašytas įsakymas paskirti vadovą“, - sakė R.Palaitis.

Bet konkursą laimėjęs FNTT darbuotojas Kęstutis Jucevičius jau yra paskirtas laikinai vadovauti šiai tarnybai.


Šiame straipsnyje: FNTTRaimundas Palaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių