Vyriausybė: buvęs teistumas ne visada turi tapti kliūtim įsivaikinti

Vyriausybė iš esmės pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisoms dėl papildomų priemonių vaikų saugumui užtikrinti, tačiau pateikė pastabų dėl kliūčių įsivaikinti teistiems asmenims, taip pat pirmenybės įsivaikinti, kai norinčių yra ne vienas.

Pavyzdžiui, pagal ministrų kabineto trečiadienį patvirtintą išvadą, siūloma švelniau nei numatė prezidentės teiktos pataisos reguliuoti teistų asmenų teisę įsivaikinti. Šalies vadovė siūlė asmenims, teistiems už tyčinius nusikaltimus, drausti įvaikinti ar globoti vaikus net ir teistumui išnykus.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengtą ir Vyriausybės patvirtintą išvadą, teisė įsivaikinti turėtų būti palikta asmenims, praeityje teistiems dėl ne fiziniams asmenims padarytų nusikaltimų. Anot Vyriausybės išvados, pritarus prezidentės pataisai būtų pernelyg susiaurintas asmenų, galinčių tapti įvaikintojais, ratas – į jį patektų ir asmenys, kurie buvo teisti už finansinius nusikaltimus, nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėms ar turtiniams interesams ir pan. Vyriausybė pabrėžė, kad nusikaltimai galėjo būti padaryti prieš daugelį metų, juos darant nusikalstama veika galėjo nebūti nukreipta prieš vaikus, kitų fizinių asmenų sveikatą, todėl draudimas tokiais atvejais įsivaikinti net ir išnykus teistumui būtų neproporcingas siekiui skatinti vaikų įsivaikinimą.

„Siūlome drausti įsivaikinti tik tiems asmenims, kurie teisti už nusikalstamas veikas, susijusias su vaikų seksualiniu išnaudojimu, vaikų pornografija ir prostitucija, vaiko pirkimu, pardavimu arba už nusikalstamas tyčines veikas žmogaus gyvybei“, – BNS sakė ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

Taip pat išsakyta pastabų dėl eiliškumo, kam turi būti teikiama pirmenybė įsivaikinti, jeigu įvaikinti tą patį vaiką nori keli asmenys.

„Mūsų manymu, asmenims įvaikinant vaikus pagal eiliškumą pirmenybę turėtų eiti tie, kurie jau yra įsivaikinę brolius ir seseris - jie turėtų būti tikrai pirmesni negu asmenys, kurių šeimoje yra globojamas vaikas, kurį norima įvaikinti. Brolių ir seserų neatskyrimo klausimas yra viršesnis“, – aiškino D.Urbonaitienė.

Be kita to, Vyriausybė suabejojo siūlymu biologiniams tėvams neatskleisti, kur globojamas vaikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bandis

Bandis portretas
Jiems ir pedofilija greit bus ne kliutis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių