Vyriausios parlamentarės iššūkis valdyti Seimą negąsdina

Pirmajam naujojo Seimo posėdžiui pirmininkausianti politikė Vida Marija Čigriejienė nenoromis kalbėjo apie tai, kaip tą išskirtinę dieną pasipuoš. Tačiau garantavo: viskas bus gerai, su užduotimi ji susitvarkys puikiai.

Į dizainerius nesikreipė

„Džiaugiuosi, kad tokį posėdį vesiu antrą kartą. Gabrielė Petkevičaitė-Bitė vedė vieną kartą, o aš, tremtinių vaikas, vesiu antrą kartą, – didžiavosi kaunietė V.M.Čigriejienė. – Augau istorikų šeimoje, puikiai suprantu, kas yra Lietuvos nepriklausomybė, demokratija. Demokratiškai, manau, tą posėdį ir vesiu.“

Konstitucija nustato, kad pirmąjį naujai išrinkto Seimo posėdį, kol bus išrinktas parlamento pirmininkas, veda vyriausias pagal amžių Seimo narys. Šiemet, kaip ir prieš ketverius metus, ta misija atitenka Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovei 76 metų V.M.Čigriejienei.

Naujasis Seimas rinksis posėdžiauti antroje lapkričio pusėje. Paklausta, kaip tam ruošiasi, kaip tą dieną pasipuoš, gal dėl naujų apdarų kreipėsi į kurį nors dizainerį, V.M.Čigriejienė net pyktelėjo: „Tikrai ne. Nuoga neateisiu. Pasipuošiu kaip nors – apsivilksiu klasikinį kostiumėlį. Turiu kelis, iš jų išsirinksiu tą, kuris tiks. Aišku, šviesesnį, o ne tamsų. Reikėtų būti violetiniu – pagal Kauną, nes violetinė spalva Kaune labai madinga. Kokius papuošalus turiu, tokius ir užsidėsiu. Kaip atrodau, taip ir atrodysiu.“

Jausis taip, lyg priimtų gimdymą

Per posėdį tribūnoje moteriai teks išstovėti 12 valandų. „O, žinot, aš galiu išstovėti ir 48 valandas. Man nieko nereiškia. Galiu ir 72 valandas posėdį vesti. Man problemos nebus. Absoliučiai, – garantavo V.M.Čigriejienė. – Jausiuosi kaip priimdama sunkų gimdymą operacinėje.“

Dėl būsimo išskirtinio posėdžio moteris nesijaudina. Esą jei jaudintųsi, posėdžiui negalėtų pirmininkauti. „Dešimt metų valdžiau Akušerijos ir ginekologijos kliniką, tad ir posėdį suvaldysiu. Ją buvo sunkiau valdyti negu posėdį“, – palygino V.M.Čigriejienė, iš profesijos esanti akušerė-ginekologė.

Daug metų ji buvo Kauno klinikinės ligoninės gydytoja, dešimtmetį – Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

Gal po praūžusių Seimo rinkimų iki posėdžio, kuriam pirmininkaus, moteris turi šiek tiek laisvesnio laiko? „Ne, neturiu. Vyksta įvairūs renginiai. Dirbu taip, kaip ir dirbau. Manau, laisvesnio laiko turi tie, kurie išrinkti į Seimą pagal sąrašus – “sąrašiniai„. Kadangi aš rinkta vienmandatėje apygardoje, kaip ten dirbau, taip ir toliau dirbu. Turiu dalyvauti visokiuose renginiuose, – dėstė V.M.Čigriejienė. – Kadangi esu pareiginga, tai ir dalyvauju.“

Moteris patikino, kad visur stengiasi suspėti – juk renginiai nebūna vidury baltos dienos, o penktadieniais, šeštadieniais, sekmadieniais, vakarais.

Medicina jau tapo hobiu

Tiek metų aktyviai dirbti gali ne kiekvienas. V.M.Čigriejienė atskleidė savo darbingumo paslaptį. Tai – sveikas gyvenimo būdas ir geri genai, užgrūdinti Sibire.

„Tėvai įdėjo labai gerus genus“, – džiaugėsi politikė. Ji trijų suaugusių vaikų – Sauliaus, Laimos ir Petro – motina.

Ketveri metai V.M.Čigriejienė – našlė. Ar vaikai jai nesiūlo liautis dirbti ir pailsėti? Tačiau tokios mintys moteriai nepatinka. „Aš visada gyvenau dėl žmonių, dėl savo pacientų. O dabar gyvenu dėl savo bendruomenių, jos man pasiūlė ir toliau nenuleisti rankų“, – dėstė tvirto charakterio politikė.

Dirdant medicinoje, profesorės specializacija buvo onkoginekologija, klinikose ji įkūrė onkoginekologijos sektorių. „Domėjausi perinatologija, neonatologija ir onkologija. Dabar tai – mano hobis“, – sakė politike tapusi gydytoja V.M.Čigriejienė.


Moka pašnekėti

Garsesnės V.M.Čigriejienės frazės, ištartos pirmajame dabartinio Seimo posėdyje 2008 m. lapkričio 17 d.

- Aš norėčiau, kad salėje kolegos ir balkone esantys neplotų, į mūsų reglamentą tai neįeina. Aš jūsų prašau kaip Seimo posėdžio pirmininkė.

- Ačiū. Bet pagal Seimo statutą tai nenumatyta. Sėskite į vietą ir mes suteiksime.

- Gerbiamasis Mazuroni, aš jums tikrai suteiksiu žodį, prižadu.

- Frakcijos vardu – Viktoras Uspaskichas. Prašom. Ar savo vardu? Tiek to.

- Atsiprašau, laikas! Jūsų laikas baigėsi. Gerbiamasis Petrai, laikas baigėsi! Laikas!

- Balsuojantieji biuletenyje palieka pavardę kandidato, jei balsuoja už, ir išbraukia pavardę, jei balsuoja prieš. Ar supratote? Nesuprasite, pamiršite, prašom paklausyti.

- Baigiam chaosą! Elgiamės kultūringai, valandos pertrauka, ir viskas.

- Gerbiamasis Petrai, aš jums žodžio nesuteikiau. Norėjau žodį suteikti E.Masiuliui, bet dabar kalbės A.Kubilius, o po to – E.Masiulis.

A.Salamakinas: Gerbiamoji pirmininke, galima?

V.M.Čigriejienė: Negalima. Žodis suteikiamas... Gerbiamasis Algirdai, aš paskelbiau, kad galėtų kalbėti ponas E.Masiulis. Po jo pagalvosiu, dar nežinau. Prašau.

- Ačiū už atsakymą. Kalba A.Šedžius. Klausia? Taip, klausia.

- Kolega, laikas! Reikia klausimą teikti, o ne diskutuoti.

- Rašykitės visi, dirbsime iki nakties, baigsime posėdį 6 val. ryto. Kaip norite, aš atlaikysiu, kaip jūs, nežinau. Jau, matau, dalis išėjo.

- Gerbiamieji Seimo nariai, būkite tolerantiški vieni kitiems, neįžeidinėkime vienas kito. Man, kaip aukštosios mokyklos buvusiai pedagogei, tai nepriimtina.

- Gerai. Sėskitės į savo vietas. Gerbiamieji Seimo nariai Razma, Masiuli, prašom sėstis į savo vietas.

- Seimo pirmininku išrinktas... Atsiprašau. Nemačiau.

- Sunkus gimdymas dar vyksta. Prašom.

- Gerbiamasis R.Ačas. Toliau negaus nė vienas.

- Labai ačiū, bet jūs mane prievartaujate stačiai. Naudojatės mano gerumu.

- Prašau poną Arūną Valinską į posėdžio pirmininko vietą. Sveikinu naujagimį. Ačiū Arūnui, tikram džentelmenui!



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Nors ir pažįstu p. Čigriejienę, bet noriu pasakyt, kad viskam yra laikas: tiek medicinoj, tiek politikoj. Garbingas amžius (bent jau virš 70 metų) šiose srityse tikrai ne vieta. Mieli senoliai, būkit savikritiški, susipraskit išeit, užleiskit darbo vietas, neverskit kolegų dirbti už Jus. Nesvarbu, kad širdis jauna, bet su šiuolaikiniu ritmu Jūs jau nebespėjat

teisingai

teisingai portretas
tiesiog dabar turetu susiprasti ir iseiti

jaras

jaras portretas
na turi buti amziaus cenzas.jeigu zmogus pats nesusipranta.juokiemes is kremliaus kad seneliu namai .otai kaip dabar lietuvoj.seime tol kol kojom i prieki isnes.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių