V.Ušackui netrukus bus parodytos durys?

Seimo pirmininkė Irena Degutienė neprieštaraus, jeigu būtų nuspręsta atleisti iš pareigų užsienio reikalų ministrą Vygaudą Ušacką.

Sekmadienį interviu TV3 laidai "Savaitės komentarai" I.Degutienė teigiamai atsakė į klausimą, ar ji neprieštarautų, jeigu V.Ušackas būtų atleistas iš ministro pareigų ir pakeistas kitu politiku.

Toks Seimo pirmininkės pareiškimas iš dalies patvirtina jau kurį laiką sklandančią neoficialią informaciją, kad netrukus bus atleistas Užsienio reikalų ministerijos vadovas, beje, kurį laiką nerandantis bendros kalbos ir su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Viena iš valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderių I.Degutienė taip pat tvirtino, kad ši partija turi pakankamai tinkamų politikų, kurie galėtų užimti užsienio reikalų ministro postą. Paklausta, ar tarp tokių galimų kandidatų būtų ir Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Audronius Ažubalis, Seimo pirmininkė atsakė teigiamai.

V.Ušacką į Vyriausybę formaliai yra delegavusi TS-LKD, nes jai pagal valdančiosios koalicijos sutartį priklauso užsienio reikalų ministro portfelis.

Prieš Naujuosius metus I.Degutienė pareikalavo, kad V.Ušackas pateiktų informaciją, ką jis yra padaręs, siekdamas nutraukti rusų taikomą Lietuvos vežėjų blokadą. Parlamento vadovė leido suprasti esanti nepatenkinta nepakankamai energingais užsienio reikalų ministro veiksmais šioje srityje.

Priekaištų V.Ušackui yra pažėrusi ir Prezidentė. D.Grybauskaitė nepatenkinta, kad ministras kitaip nei ji pati traktuoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo dėl galimai Lietuvoje veikusių amerikiečių slaptų kalėjimų. Be to, V.Ušackas esą nepakankamai įsiklauso į valstybės vadovės reiškiamas pastabas kai kurias užsienio politikos klausimais, pavyzdžiui, dėl jos reikalavimo nedelsiant atšaukti iš Gruzijos Lietuvos ambasadorių Mečį Laurinkų.

Pirmadienį į darbą po atostogų grįžta premjeras Andrius Kubilius. Prezidentė žada su juo ir su visa keturių centro dešinės partijų koalicija pasitarti dėl galimų pokyčių Vyriausybėje. Jie gali būti įgyvendinti per artimiausią mėnesį-pusantro.

Neoficialiomis žiniomis, be Užsienio reikalų ministerijos vadovo taip pat gali būti pakeisti aplinkos ir vidaus reikalų ministrai.

Pokyčiai Vyriausybėje gali būti susiję ir su valdančiųjų noru į savo gretas prisivilioti nepriklausoma save laikančią "Vienos Lietuvos" frakciją, kuri už atėjimą į koaliciją gali pareikalauti ministrų portfelių.

2008 metų gruodį pradėjusioje dirbti A.Kubiliaus Vyriausybėje iki šiol pasikeitė tik du ministrai iš 14-os.

Valdančioji koalicija dabar turi tik 71 Seimo nario balsą iš 141. "Vienoje Lietuvoje" yra 11 narių.


Šiame straipsnyje: Vyriausybėušackas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių