V.Ušackas vieši Baltarusijoje

Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas pirmadienį vieši Baltarusijoje. Čia su kaimyninės šalies pareigūnais jis aptaria dvišalių santykių, energetinio saugumo ir ekonominio bendradarbiavimo klausimus.

Susitikime  su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Martynovu taip pat bus kalbama apie bendradarbiavimą pagal ES Rytų partnerystės iniciatyvą.

Sekmadienį V.Ušackas Gruzijos sostinėje Tbilisyje susitikime su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, parlamento pirmininku Davidu Bakradze, ministru pirmininku Grigoliu Mgaloblišvili, užsienio reikalų ministru Grigoliu Vašadze ir kitais aukštais šalies pareigūnais aptarė situaciją šalyje, susidariusią po rugpjūtį vykusio karinio konflikto ir jos poveikį Gruzijos euroatlantiniams siekiams.

Lietuvos ministras pabrėžė, kad Lietuva remia Gruzijos teritorinį vientisumą ir ragina Rusiją vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus. V.Ušackas taip pat paragino net tokiomis Gruzijai sudėtingomis sąlygomis turėti konstruktyvių santykių su Rusiją strategiją, kuri padėtų atkurti tarpusavio pasitikėjimą.

Ministras pažymėjo, kad praėję metai Gruzijai buvo sudėtingi, tačiau kartu ir viltingi. „NATO priimti sprendimai ir ES paskelbta Rytų partnerystės iniciatyva suteikia Gruzijai realias integracijos į euroatlantines struktūras galimybes“, - sakė V. Ušackas.

Ministras atkreipė dėmesį į „gilios“ laisvos prekybos sutarties svarbą, kuri ateityje leistų Gruzijai siekti ir Asociacijos sutarties.

Siekiant NATO narystės, ministras ragino išlaikyti pradėtų reformų pagreitį, o svarbiausiu jų įgyvendinimo instrumentu įvardijo Nacionalinę metinę programą. Lietuvos diplomatijos vadovas pažadėjo visokeriopą Lietuvos politinę ir praktinę paramą jos rengimui ir įgyvendinimui.

Kartu ministras pabrėžė, kad tolesnė Gruzijos sėkmė daug priklausys nuo pačios Gruzijos pastangų šalies viduje. „Šalies vidaus reformos, joms įgyvendinti sutelkta politinių jėgų ir visuomenės parama, nuolat stiprinami šalies administraciniai gebėjimai, konsoliduojamos demokratinės institucijos yra svarbi Gruzijos modernizacijos prielaida“, - pažymėjo ministras V. Ušackas.

Vizito Tbilisyje metu užsienio reikalų ministras taip pat susitiko su opozicijos atstovais.
Vakar V.Ušackas Tbilisyje įžiebė Kalėdų eglutę, Lietuvos dovanotą Gruzijos vaikams, taip pat susitiko su šių metų Vaikų Eurovizijos nugalėtojais, vaikų ansambliu „Bzikebi“ („Bitutės“).


Šiame straipsnyje: ušackasvizitasBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių