V.Ušackas nubrėžė planuojamos veiklos gaires

Kandidatas į užsienio reikalų ministrus Vygaudas Ušackas žada siekti konstruktyvių santykių su Rusija, tačiau kalbėti apie okupacinės žalos atlyginimą, anot jo, dar anksti.

Žada permainų sistemoje

Po pokalbio su Prezidentu Valdu Adamkumi pretendentas į ministrus teigė tikintis šalies vadovo ir Seimo parama tvirtinant jo kandidatūrą, pranešė nacionaliis transliuotojas.

Pasak Valdo Adamkaus atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, Prezidentas laikosi nuomonės, kad Lietuva turi toliau palaikyti santykius su Vakarų partnerėmis ir spręsti energetinio saugumo klausimus. Šie klausimai laikomi ir vienais svarbiausių reikalavimų kandidatui į užsienio reikalų ministro postą.

Tuo metu V.Ušackas tvirtino, kad siektų ne tik konstruktyvių santykių su Rusija, bet anksčiau koalicijos partnerių skelbtų permainų sistemoje.

„Sieksime išvengti dubliavimo Lietuvos ekonominiame atstovavime pasaulyje. Kai kuriose šalyse turime net po tris atstovus iš skirtingų institucijų: Lietuvos ekonominės plėtros agentūros (LEPOS), Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijų atstovus. Prekybos ir eksporto departamentų pagrindu bei LEPOS reorganizavimo pagrindu siūlome įkurti dvi viešąsias įstaigas: eksporto tarybą bei investicijų fondą“, - teigė V.Ušackas. Pasak jo, taip pat būtų pertvarkomas Išeivijos ir tautinių mažumų departamentas.

Pasisako už bendraminčių paieškas Rusijoje

V.Ušackas santykius su Rusija norėtų palaikyti atviru dialogu.

Kandidatui į užsienio reikalų ministrus tektų įgyvendinti ir įstatymą, numatantį sovietinės okupacijos žalos atlyginimą. Pasak V. Ušacko, dirbti šia kryptimi reikia, bet rezultato tikėtis dar anksti.

„Turime būti realistai. Rusijos valdžia ir žmonės kol kas nėra pajėgūs spręsti šias problemas“, - kandidato į užsienio reikalų ministrus žodžius citavo nacionalinis transliuotojas.

Pasak V.Ušacko, valdžios pareiga – plėsti bendraminčių ratą Rusijoje, kurie vieną dieną galėtų remti Lietuvos siekius.

Norėtų principingų santykių su kaimynėmis

V.Ušackas įsitikinęs, kad Lietuvos užsienio politika stovi ant trijų polių: gilesnės integracijos į ES, narystės NATO, dalykiškų, bet principingų santykių su kaimynėmis. Kandidatas į ministrus įsitikinęs, kad šios vertybės išliktų jo vadovaujamoje Užsienio reikalų ministerijoje.

Būsimų V.Ušacko darbų sąraše – ir piliečių konsulinio aptarnavimo gerinimas. Kuris, pasak diplomato, yra „tikras galvos skausmas“. V.Ušackas šiuo metu yra Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje.

V.Adamkus pirmadienį dar planuoja susitikti su kandidatais į ministrų postus Dainiumi Kreiviu, Rasa Juknevičiene, Eligijumi Masiuliu ir Remigijumi Vilkaičiu.


Šiame straipsnyje: ušackasprezidentassusitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių