VU pradės LRT interneto video archyvo perkodavimo darbus

Norite pamatyti, kaip Lietuvos krepšininkai gynė šalies garbę 1937 m. Europos krepšinio čempionate? Išvysti ankstyvuosius Lietuvos kino studijos filmus? Peržiūrėti vertingiausias LRT laidas, kurios augino kartas? Pamatyti, kaip jaunuolis Valdas Adamkus kelia Lietuvos vėliavą jaunimo sporto žaidynių atidarymo proga ar po kelių dešimtmečių lietuvių suvažiavime Čikagoje pasitinka Amerikos prezidento žmoną?

Unikalius LRT turimus vaizdo archyvus perkoduoti ir atverti visuomenei internete padės Vilniaus universiteto superkompiuteriai. Tai numatyta šiandien pasirašytoje sutartyje tarp Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos ir Vilniaus universiteto. Perkodavimas bus atliekamas panaudojant Lietuvoje vienintelius, Baltijos šalyse galingiausius VU superkompiuterius.

Pasak LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus, šiuo metu LRT turi 30 tūkst. valandų skaitmeninio vaizdo archyvą. Plačiajai visuomenei per internetą prieinama tik 6 tūkst. „Vilniaus universiteto superkompiuterio ir specialistų dėka dar šiais metais bus perkoduota apie 12 tūkst. vaizdo archyvo valandų ir visa tai taps prieinama internete plačiajai visuomenei – filmai, spektakliai, laidos. Mūsų archyvas yra praktiškai vienintelė vieta, kur gali bet kada išgirsti Sauliaus Sondeckio orkestrą, kuris grojo 1975 m., – sako A. Siaurusevičius. – Suskaitmeninto archyvo failai yra labai dideli. Perkodavimas leidžia „suspausti“ didelį failą į mažesnį ir leidžia patogiau internete prie jo prieiti. Mūsų tikslas – kad archyvas nebūtų kaip šuva ant šieno: kad nei pats valgo, nei kitiems duoda. Kad archyvas būtų kuo plačiau pasiekiamas visuomenei.“

„Mes labai džiaugiamės galėdami pasirašyti sutartį su nacionaliniu transliuotoju. Kaip pasakė vienas europarlamentaras, de facto Vilniaus universitetas yra nacionalinis, dvi nacionalinės organizacijos šiandien pasirašė sutartį tam, kad visiems Lietuvos gyventojams būtų geriau ir kad kartu galėtume teikti geresnes paslaugas ir informaciją. O tam reikalingas superkompiuteris, kuris yra labai galingas skaičiavimo įrenginys, kuris šiandien atitinka maždaug tūkstantį įprastų kompiuterių. Greitu laiku tikimės turėti jau ir 2 tūkst. kompiuterių analogą. Superkompiuteris – daug kompiuterių, kurie dirba vienu metu. Užduotys, kurių atlikimas užtruktų savaites ar mėnesius, yra atliekamos per keletą minučių ar valandų“, – teigia l. e. Vilniaus universiteto rektoriaus pareigas, prof. Jūras Banys.

Videoarchyvuose esantis LRT saugomas Lietuvos kultūros, sporto ir muzikos paveldas yra naudingas ne tik žmonėms Lietuvoje, bet ir užsienyje gyvenantiems lietuviams, kurie laidose gali atrasti savo gimtuosius miestus ar miestelius, pažiūrėti klasika tapusius kino filmus ar spektaklius. Planuojama, kad VU Fizikos fakulteto Lietuvoje unikaliu aukšto našumo superkompiuteriu LRT internetinis videoarchyvas bus perkoduotas per 4-6 mėnesius. Perkoduotą medžiagą bus galima matyti portalo lrt.lt „Mediatekoje“.

LRT – moderniausias transliuotojas Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: VULRTperkodavimo darbaiarchyvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių