VTEK vadovas atmeta kaltinimus politizavimu

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius atmeta kaltinimus dėl institucijos politizavimo.

„Aš visiškai atmetu politizavimą. VTEK šiemet atliko 76 tyrimus pagal Seimo narių ir kitų politikų kreipimusis, iš jų 12 apskųsta teismui. Iš jų septynis teismas paliko galioti, dar dėl penkių vyksta procesas“, – trečiadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu žurnalistams sakė R.Valentukevičius.

Lapkričio pabaigoje susitikusi su Seimo vadovu prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino VTEK depolitizuoti. Ji kritikavo VTEK ir šiemet birželį Seime skaitydama metinį pranešimą. Šalies vadovė tąkart teigė, kad apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

Mes sprendimus priimame tik vadovaudamiesi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu.

Parlamento vadovas trečiadienį taip pat abejojo, ar pagrįstai galima teigti, kad VTEK politizuota. Anot jo, nors po vieną komisijos narį skiria politikai – prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, – tačiau tai žmonių rinkti asmenys.

„Prezidentė yra politinis asmuo numeris vienas ir skiria (VTEK narį – BNS), ir turbūt labai teisingai. Ar tai jau yra politizuota? Manau, kad ji, atstovaudama visai tautai, yra išrinkta visos tautos, todėl viskas yra teisinga. Seimo pirmininko irgi prievolė skirti. Seimo pirmininkas irgi yra rinkimo būdu atsiradęs čia“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jis svarstė, kad vis dėlto ateityje būtų galima keisti VTEK narių skyrimo tvarką.

„Ateičiai galvoju, kad demokratizuodami paskyrimo sistemą, mes galėtume svarstyti kitokią sistemą. (...) Galėtų būti ir kitokia tvarka – paskelbiame viešai, kad kas norite, galite teikti savo paraišką, kad norite dalyvauti konkurse į šitą komisiją. Tada iš tų aplikavusių žmonių būtų galima pasirinkti“, – kalbėjo V.Pranckietis.

VTEK pirmininkas savo ruožtu sakė manąs, kad dabartinė komisijos narių parinkimo tvarka yra gera. Jo teigimu, tik viešumo galėtų būti daugiau.

„Galbūt viešumo prieš skiriant ir reikia daugiau. Šiandien nei R.Valentukevičiui, nei profesoriui S.Katuokai jokio politikavimo asmeniškai netaikoma. Bet opinija suformuota, kad vienas ar kitas sprendimas priimtas ne taip, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio. Mes sprendimus priimame tik vadovaudamiesi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu“, – pabrėžė R.Valentukevičius.

„Negi bus geriau, jeigu vieną komisijos narį skirs ne Seimo pirmininkas, o STT direktorius?“ – stebėjosi jis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas yra registravęs įstatymo pataisą, kad po du kandidatus į VTEK narius Seimui teiktų Teisėjų taryba ir Lietuvos teisininkų draugija, vieną kandidatą – su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius. 

Anot parlamentaro, komisijos formavimas be politikų siūlomų kandidatų užtikrintų VTEK nešališkumą, politinį neutralumą ir skaidrumą.

VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai. Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, premjeras – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Teisėjų taryba – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių