VTEK tirs valdininko kelionės į Las Vegasą aplinkybes

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Registrų centro vadovo Kęstučio Sabaliausko kelionės į Jungtinės Amerikos Valstijas (JAV) gegužės mėnesį.

VTEK yra gavusi informacijos, kad K.Sabaliauskas su žmona į Las Vegasą esą vyko kartu su bendrovės „Bull Baltija“ vadovu. Minėta bendrovė „Bull Baltija“ šiais metais yra laimėjusi du Registrų centro konkursus, gegužės menėsį Registrų centras su bendrove pasirašė dvi sutartis, kurių bendra vertė siekia beveik 900 tūkst. litų.

„Taip, tyrimas yra pradėtas. Komisija gavo tokį paklausimą elektroniniu paštu, komisijos nariai gavo, aš gavau, sekretoriato nariai gavo. Mes nusprendėme pasidomėti, kokia situacija iš tikrųjų. Tačiau tyrimo pradėjimas dar nereiškia kaltumo“, - BNS antradienį sakė VTEK pirmininkas Remigijus Rekerta.

VTEK atstovai nenurodo, kas konkrečiai kreipėsi į komisiją dėl Registrų centro vadovo kelionės aplinkybių tyrimo.

BNS žiniomis, komisija yra gavusi anoniminį pranešimą.Valstybės įmonės Registrų centras atstovas spaudai Aidas Petrošius BNS patvirtino, kad centro vadovas K.Sabaliauskas gegužės 20-24 dienomis dalyvavo JAV mieste Las Vegas vykusioje IT korporacijos „EMC World“ metinėje konferencijoje.

Joje, anot A.Petrošiaus, dalyvauja daugelio IT bendrovių atstovai. Renginyje pristatomos naujausios technologijos ir sprendimai.

„K.Sabaliauskas yra tarptautiniu mastu vertinamas specialistas ir gavo vardinį pakvietimą į konferenciją“, - sakė A.Petrošius.

Į Las Vegasą, anot A.Petrošiaus, K.Sabaliaukas vyko su žmona, jos kelionės išlaidas apmokėjo asmeninėmis lėšomis.

Už paties K.Sabaliausko komandiruotę - kelionės bilietus, apgyvendinimą ir draudima, apie 10 tūkst. litų, - sumokėjo Registrų centras.

A.Petrošiaus teigimu, centro vadovas laisvų dienų sąskaita dar pasiliko JAV keturias dienas ir šios kelionės dalies išlaidas dengė asmeninėmis lėšomis.

Pasak centro atstovo, į konferenciją JAV kartu su direktorium vyko ir keli Registrų centro darbuotojai - vyriausiasis sistemos administratorius Rimantas Berlinskas bei virtualių darbo vietų kūrimui vadovaujantis sistemos administratorius Marius Kuliešius.

Ar „EMC World“ konferencijoje dalyvavo ir IT bendrovės „Bull Baltija“ vadovai, A.Petrošius teigė neturįs informacijos.VTEK gautoje informacijoje nurodoma, kad į Las Vegasą su centro vadovu esą vyko ir IT bendrovės „Bull Baltija“ vadovas Saulius Eiva.„Bull Baltija“ yra ir minėtą metinę konferenciją rengusios korporacijos EMC partnerė.

S.Eiva BNS trečiadienį patvirtino, jog taip pat vyko į konferenciją Las Vegase.„EMC kompanija labai didelė ir tai yra jų metinis renginys, kuris iš tikrųjų skirtas klientams ir skirtams partneriams. Ir aš, pavyzdžiui, ten važiavau tik į partnerių dalį, į klientinę dalį nevažiavau. Tą partnerių dalį kartais daro skirtingai nuo klientų, kartais kartu, šį kartą sutapo, kad tam pačiame renginy buvo abi dalys. Tai aš skridau dėl to“, - aiškino S.Eiva.

Jis patikino, kad Registrų centro vadovo ir jo kelionė į tą patį verslo partnerių renginį Las Vegase bei bendrovės laimėti Registrų centro konkursai - nesusiję.

„Mano požiūriu tai tikrai nesisieja, mes dažnai dalyvaujame konkursuose, kada laimime, kada nelaimime, kad kažkokios datos sutapo - atsitiktinumas“, - sakė „Bull Baltija“ vadovas.

Kaip nurodė Registrų centro atstovas A.Petrošius, „Bull Baltija“ šiemet yra laimėjusi du „Registrų centro“ konkursus.„Viena sutartis su šia bendrove, laimėjusia konkursą dėl duomenų saugyklos išplėtimo, pasirašyta gegužės 2 dieną. Kita sutartis su “Bull Baltija„, kuri pasirinkta apklausos būdu žlugus anksčiau skelbtam konkursui, pasirašyta gegužės 23 dieną dėl elektroninės dokumentų saugojimo sistemos projektinės dokumentacijos parengimo“, - BNS sakė A.Petrošius.

BNS žiniomis, abiejų sandorių vertė siekia apie 900 tūkst. litų."Esu įsitikinęs, kad Registrų centro vadovo kelionė į konferenciją JAV tikrai neturi nieko bendro su šiais konkursais, nes sprendimus dėl jų priima ne centro direktorius.

Atsižvelgdamas į tai, kad dažnai tenka bendrauti su IT sektoriaus atstovais, K.Sabaliauskas yra seniai nusišalinęs nuo dalyvavimo viešųjų pirkimų procese, tokiu būdu kartu išvengdamas ir galimo interesų konflikto. Yra numatytos griežtos įstatymų procedūros, kurių laikomasi, be to, egzistuoja viešųjų pirkimų sistema, konkursai ir sprendimai derinami su daugeliu institucijų. Manau, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija viską išsiaiškins", - patikino A.Petrošius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių