VTEK spręs, ar tirti „darbiečių“ skundą dėl A.Kubiliaus interesų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) antradienį ketina svarstyti, ar pradėti tyrimą dėl premjero Andriaus Kubiliaus galimo interesų konflikto.

Vyriausybės vadovą VTEK apskundė Seimo Darbo frakcija, prašydama ištirti, ar A.Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, kai 2009 metais Rusijos koncerno „Gazprom“ vadovybei ir Rusijos vicepremjerui Viktorui Zubkovui rašė laiškus dėl bendrovės „Achema“.

Darbo partijos Vytauto Gapšio laiške tarnybinės etikos sargams teigiama, kad premjeras „Gazprom“ vadovo prašė tarpininkauti pervedant bendrovę „Achema“ iš „Miežregiongaz“ sistemos į „Gazprom eksport“ sistemą. Esą po šių metų vasario 7 dieną vykusio A.Kubiliaus ir įmonės „Gazprom eksport“ vadovo susitikimo, pranešta, kad už dujas „Achema“ mokės mažiau.

„Darbiečiai“ atkreipė VTEK dėmesį, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, A.Kubiliaus vadovaujama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir pavieniai šios partijos kandidatai ne kartą yra gavę finansinės paramos iš „Achemos“ grupei priklausančių įmonių. Vien 2008 metais TS-LKD iš „Achemos“ grupės įmonių gavo daugiau kaip 150 tūkst. litų paramos.

Komisijos prašoma ištirti, ar A.Kubilius savo veiksmais neprotegavo vienos bendrovės ir nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, kai atstovavo išimtinai vienos privačios bendrovės interesams, pasinaudodamas savo pareigomis bei siekdamas paveikti kitų asmenų sprendimą.

Taip pat prašoma ištirti, ar premjeras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, nes žinojo, kad „Achemos“ grupės įmonės yra jo vadovaujamos politinės partijos rėmėjos.

Ministro pirmininko spaudos tarnyba savo ruožtu yra pranešusi, kad 2009 metais A.Kubiliaus pasirašytame laiške „Gazprom“ vadovui nėra jokių užuominų apie kokią nors dujų kainos nuolaidą, o tik prašoma „Achemą“ pervesti į „Gazprom export“ sistemą. Anot premjero, jei dėl to būtų kreipusis bendrovė „Lietuvos dujos“, būtų prašoma ir dėl jų.

„Gazprom“ viceprezidentas ir „Gazprom export“ vadovas Aleksandras Medvedevas, vasario pradžioje viešėdamas Vilniuje, patvirtino, kad „Achemai“ dujos bus parduodamos pigiau nei „Lietuvos dujoms“. Nauja sutartis su „Achema“, pasak spaudos, pasirašyta 10-15 metų.

„Achema“ yra didžiausia gamtinių dujų vartotoja šalyje, dirbdama visu pajėgumu ji nuperka apie trečdalį visų Lietuvai reikalingų dujų. Dujos yra pagrindinė azotinių trąšų gamybos žaliava, todėl jų kaina tiesiogiai veikia Jonavos įmonės finansinius rezultatus.


Šiame straipsnyje: VTEKAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
sumazino Achemai-padidino kitiems vartotojams.

nebukim kurmiai

nebukim kurmiai portretas
ar Achema yra valstybine imone,jeigu ne tai ko seimunas kisasi i privatininko veikla.Privatininkas turi pats rupintis savo imones reikalais.Jeigu sis ponas prikiso savo nagus,tai ir durniui aisku kad turejo savo interesu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių