VTEK: du „darbiečiai“ balsuodami supainiojo interesus

Seimo narys „darbietis“ Viktoras Fiodorovas, būdamas Kėdainių rajono savivaldybės tarybos nariu, bei tos pačios tarnybos narys Vygantas Vanagas supainiojo viešus ir privačius interesus balsuodami dėl Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho kontroliuojamos bendrovės turto išpirkimo, nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

VTEK antradienį pranešė nustačiusi, kad Kėdainių rajono savivaldybės tarybos ir Darbo partijos frakcijos šioje taryboje nariai Juozas Gaidamavičius, Algimantas Dagys, Rimantas Diliūnas, V.Fiodorovas, Paulius Kalina, Darius Kaminskas, Rita Karnilavičienė, Antanas Mikalauskas, Nijolė Mykolaitienė, Arnas Švilpauskas, Donatas Valentinavičius, Kęstutis Valionis bei Vygantas Vanagas dalyvavo tarybos posėdyje priimant sprendimą pirkti nekilnojamąjį turtą iš bendrovės „Edvervita“, kurios pagrindinis akcininkas yra V.Uspaskichas.

Komisija nustatė, kad tarybos narys J.Gaidamavičius, būdamas koncerno „Vikonda“ darbuotojas ir bendrovės „Edvervita“ valdybos narys, dalyvavo savivaldybės tarybos posėdyje ir pasisakė sprendžiant klausimą dėl nekilnojamojo turto, priklausančio šiai akcinei bendrovei, išpirkimo.

Tačiau VTEK, vertindama šią aplinkybę, atsižvelgė į tai, kad tarybai balsuojant dėl šio klausimo, J.Gaidamavičius nusišalino ir apie tai informavo kitus tarybos narius.

„V.Fiodorovas, buvęs Darbo partijos centrinės būstinės vadovo pavaduotojas, aptariamu metu buvo tiesiogiai V.Uspaskichui pavaldus ir nuo jo priklausomas, todėl negalėjo būti objektyvus balsuodamas dėl nekilnojamojo turto išpirkimo iš V.Uspaskicho kontroliuojamos įmonės“, - teigia VTEK.

Komisijos nuomone, koncerno „Vikonda“ kontroliuojamos įmonės „Kėdainių konservų fabrikas“ darbuotojas V.Vanagas taip pat negalėjo būti objektyvus balsuodamas dėl nekilnojamojo turto išpirkimo iš kitos V.Uspaskicho kontroliuojamos įmonės.

Komisija nusprendė, kad Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys V.Vanagas ir tuomet tarybos nariu taip pat buvęs V.Fiodorovas, dalyvavę sprendžiant nekilnojamojo turto išpirkimo iš bendrovės „Edvervita“ klausimą, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatytos prievolės vengti interesų konflikto ir tokiais veiksmais pažeidė šį įstatymą.

V.Fiodorovas į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą buvo išrinktas 2011 metais, tačiau po 2012 metų Seimo rinkimų tarybą paliko, tapęs parlamentaru. Jis yra Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas.

Komisija taip pat nusprendė Kėdainių rajono savivaldybės tarybos nariui J.Gaidamavičiui rekomenduoti, kad ateityje griežtai laikytųsi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų, įpareigojančių visiškai nusišalinti nuo bet kokių klausimo, keliančio interesų konfliktą, rengimo, svarstymo bei sprendimo priėmimo procedūrų.

Nesant pakankamai duomenų, įrodančių tiesioginį ir akivaizdų interesų konfliktą, VTEK nutraukė tyrimą dėl Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narių Algimanto Dagio, Rimanto Diliūno, Pauliaus Kalinos, Dariaus Kaminsko, Ritos Karnilavičienės, Antano Mikalausko, Nijolės Mykolaitienės, Arno Švilpausko, Donato Valentinavičiaus bei Kęstučio Valionio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių