VSD vadovas: mažėjantis biudžetas neigiamai paveiks žvalgybos funkcijas

  • Teksto dydis:

Mažėjant kitų metų Valstybės saugumo departamento (VSD) biudžetui, trūksta beveik 2 mln. eurų investicijoms ir žmogiškiems resursams, o tai neigiamai atsilieps žvalgybos funkcijoms, sako departamento vadovas Darius Jauniškis.

Tuo metu biudžeto projektą rengusios Finasų ministerijos vadovė Rasa Budbergytė teigia, kad finansavimas mažėja visoms institucijoms mažinant valdymo išlaidas. VSD atveju, mažesnė dalis skiriama naujojo pastato Pilaitėje statyboms.

„Didesnį finansavimą gynybos ir kitoms valstybės viešąjį saugumą užtikrinančioms institucijoms vertiname teigiamai. Tačiau pastebime nesupratimą žvalgybos institucijos svarbos Lietuvoje, kuri yra pirmoji gynybos fronto linija. Finansavimo poreikis buvo išsakytas ir pristatytas Nacionaliniam saugumo ir gynybos komitetui, papildomai 1,8 mln eurų investicijoms ir žmogiškiesiems resursams“, - sakė D.Janiškis VSD atsiųstame departamento vadovo komentare.

Iš viso VSD kitąmet numatyta skirti 24,55 mln. eurų arba 54 tūkst. eurų mažiau nei šiemet. Didžiausia dalimi - beveik 300 tūkst. - mažėja asignavimai turtui įsigyti.

D.Jauniškio teigimu, sumažintas biudžetas neigiamai atsilieptų žvalgybos darbui esant įtemptai geopolitinei situacijai.

„Jei toks sumažintas biudžetas bus patvirtintas Seime - Lietuvos žvalgybai teks dar didesni iššūkiai kovoti su grėsmėmis ir tai gali paveikti rezultatus: žvalgybinių iššūkių esant tokiai geopolitinei Lietuvos padėčiai ir nemažėjančioms grėsmėms iš Rytų bei naujoms grėsmės iš Vakarų, tik daugėja“, - sakė VSD vadovas.

Tuo metu finansų ministrė R.Budbergytė BNS teigė, kad esminėms VSD funkcijoms užtikrinti skiriama kaip tik daugiau asignavimų, o valdymo išlaidos, anot jos, buvo mažinamos visoms institucijoms, įskaitant krašto apsaugą. Kaip teigia finansų ministrė, pagal VSD pateiktas paraiškas finansavimą buvo galima mažinti ir beveik milijonu eurų.

„Atvirai pasakius, jei 10 procentų valdymo išlaidas būtumėme mažinę, tai jiems turėtų mažėti arti milijono, tuo metu jiems sumažėja tik 54 tūkstančiais“, - sakė ministrė.

Ji vardijo, kad VSD papildomai skirta 84 tūkst. sumažintam darbo užmokesčiui kompensuoti, 131 tūkst. priedams už stažą dėl tarnybos struktūrinių pokyčių, 200 tūkst. eurų numatyta naujų pareigūnų priėmimui, 202 tūkst. eurų papildomai skiriama infrastruktūrai, naujoms darbo vietoms, įrangai statomame pastate Vilniuje, Pilaitėje.

„Mes jiems skiriame labai daug papildomų asignavimų, tad tie 54 tūkstančiai yra nedidelis lašas“, - pažymėjo R.Budbergytė.

D.Jauniškis sakė negalintis detalizuoti finansavimo, nes tai susiję su žvalgybine informacija: „Tačiau taip, poreikis technologijų atnaujinimui, žmogiškiesiems resursams bei Pilaitės pastato užbaigimui - didžiulis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na jūs tik pažiūrėkit ant šit0 klauno

cha ... manyciau ,kad is reketo gyvuojati VSD

cha  ... manyciau  ,kad  is  reketo  gyvuojati  VSD  portretas
milijardus varto ... paprasysit pas kurliancky , masiuly ar konservatlyberalu gaujos --atseikes uz informacija ---kiek paprasysit...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių