VSD: poligrafu tirti ir prokurorai, ir FNTT pareigūnai

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė vadinamuoju melo detektoriumi - poligrafu tikrinęs ir prokurorus, ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnus. VSD taip pat pripažino, jog savo rašte vidaus reikalų ministrui R.Palaičiui „pasiūlė priimti atitinkamus sprendimus“. Šių siūlymų VSD neatskleidžia.

Kaip teigiama BNS trečiadienį VSD atsiųstame pranešime, „atlikus tyrimus poligrafu (toks tyrimas traktuojamas kaip priemonė surinkti papildomai informacijai), apie rezultatus buvo informuoti aukščiausi politiniai valstybės ir su tyrimu susijusių institucijų vadovai“.

"Atsižvelgdamas į visuomenės susidomėjimą, Valstybės saugumo departamentas patvirtina, kad 2011 metų lapkričio 17 dieną, gavęs Generalinės prokuratūros raštą, pradėjo rinkti informaciją dėl galimo informacijos nutekinimo iš pasitarimo dėl padėties banke „Snoras“ aplinkybių. Valstybės saugumo departamentas

Generalinės prokuratūros prašymu poligrafu patikrino pasitarime dalyvavusius prokurorus. Vėliau analogiškas patikrinimas buvo atliktas ir dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų. Procedūros buvo atliekamos pagal Poligrafo naudojimo įstatymą", - rašoma VSD pranešime.

Pagal Poligrafo naudojimo įstatymą visi tiriamieji turi teisę į pakartotinus tyrimus. Anot VSD, siekiant nešališkumo, departamentas norintiems pakartoti tyrimą rekomendavo tai padaryti kitose tokią teisę turinčiose institucijose.

„Vasario 14 dieną apibendrintus visų tyrimų rezultatus Valstybės saugumo departamentas savo rašte pateikė vidaus reikalų ministrui R.Palaičiui ir pasiūlė priimti atitinkamus sprendimus“, - teigiama VSD pranešime.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 18 straipsnio 2 dalis numato, kad „paslapčių subjektas savo iniciatyva arba Valstybės saugumo departamento motyvuotu teikimu panaikina leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija“.

Praėjusią savaitę VSD nurodė, kad vidaus reikalų ministrui buvo pateiktas ne siūlymas ar teikimas, o „įslaptintas raštas paslapčių subjektui - vidaus reikalų ministrui“.

„ VSD minėtame rašte apibendrino informaciją, gautą tyrimų poligrafu metu. Sprendimus paprastai priima įslaptintos informacijos subjekto vadovas“, - nurodoma BNS penktadienį pateiktuose VSD atsakymuose. 
Ministras R.Palaitis praėjusią savaitę panaikino FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija, vėliau tai tapo pagrindu atleisti minėtus asmenis iš einamų pareigų.

Trečiadienį ministras R.Palaitis žurnalistams sakė, kad apie tyrimą poligrafu pažymas gavo „visi pirmieji valstybės asmenys“, taip pat jis su finansų ministre Ingrida Šimonytė. Finansų ministrė šiuo metu atostogauja.

Trečiadienį atsiųstame komentare VSD taip pat informavo, kad „Lietuvos žvalgybos ir saugumo institucijų tyrimo poligrafu specialistai yra nuolat sertifikuojami Vakarų valstybėse“.

„Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra šiuo metu yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko “Snoras„ veiklą, neteisėto atskleidimo, todėl VSD negali teikti su tyrimu susijusių detalių komentarų“, - rašoma VSD pranešime.


Šiame straipsnyje: FNTTVSD

NAUJAUSI KOMENTARAI

vsd

vsd portretas
kaip visada,suda mala

Rimas

Rimas portretas
tipiškas konservatorių snukelis : į akis žiūri ir šypsosi, bet velnia galvoja.

musu valstybeje

musu valstybeje portretas
kur tik galvos nepasuksi,kur akiu nenukreipsi, i kuria puse ausu neatkisi , kieno pasakojimo nesiklausysi, tiesiog neaisku,kas teisybe sako,net ir pats saziningiausias pasimeta visame mele ir apgauleje,pasislepusioje po kaukemis,tik samoningas vagis ir banditas zino ko nori ir ko siekia ir per 20 metu ismoko per grazbilystes ir lozungus plesti liaudi ir valstybe,taigi ir siulau, zverys--linkiu vieni kitus issipiauti,svariasne liks valstybe,daug etatu laisvu, o Prezidentei bus aiskiau pelus nuo aukso atskirti,o minia su Prezidente,o jus ??? eilini karta uzsibraukit gyvatynas!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių