VSD: Lietuvai nepalanki užsienio žvalgybų veikla aktyvės

Iš užsienio per Lietuvoje esančias visuomenines ir politines organizacijas mėginama šalyje kurstyti etninę, socialinę ir ideologinę nesantaiką, ir per artimiausius kelerius metus ši Lietuvai nepalanki užsienio žvalgybų veikla aktyvės, tvirtina Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Pasak departamento, tikėtina, kad 2012 metais tęsis užsienio valstybių pastangos trukdyti vykdyti strateginius energetikos projektus. Tokias esamas ir prognozuojamas grėsmes VSD įvardina pirmą kartą viešai skelbiamoje departamento veiklos ataskaitos apžvalgoje.

„Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms nepalankaus informacinio fono strategais laikytini trečiųjų šalių užsienio politiką formuojantys subjektai bei su jais susiję mokslo tyrimų centrai, nevyriausybinės organizacijos, informacinės agentūros. Į šį procesą įsitraukia ir užsienio šalių žvalgybos bei saugumo tarnybos. Informacines kampanijas už atlygį vykdo kai kurios Lietuvoje veikiančios žiniasklaidos priemonės, nevyriausybinės organizacijos ir judėjimai. Šių vykdytojų veikla koordinuojama per Lietuvoje veikiančias užsienio valstybių ambasadas“, - nurodoma VSD veiklos apžvalgoje.

Šią ataskaitą trečiadienį Seime komentuos Valstybės saugumo departamento, bei jo veiklą kontroliuojančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovai.

VSD vertinimu, ypatingą grėsmę Lietuvai kelia trukdymai apsirūpinti gamtinėmis dujomis, įgyvendinti struktūrinę Lietuvos gamtinių dujų sektoriaus reformą, realizuoti Visagino atominės elektrinės bei Ignalinos atominės elektrinės eksploatacijos nutraukimo projektus, bei prieš juos iš užsienio vykdomos informacinės kampanijos.

Viešai paskelbtoje praėjusių metų veiklos ataskaitos apžvalgoje VSD sako, jog pernai toliau aiškinosi ir siekė neutralizuoti užsienio valstybių žvalgybos ir saugumo tarnybų keliamas grėsmes šalies nacionaliniam saugumui ir interesams.

„Atkreiptinas dėmesys į mėginimus iš užsienio ir per Lietuvos esančias visuomenines ir politines organizacijas kritikuoti Lietuvos konstitucinę santvarką, kurstyti etninę, socialinę ir ideologinę nesantaiką. Žvalgybos ir saugumo tarnybos, kurių veikla kenkia Lietuvos nacionaliniams interesams, taip pat siekia pasinaudoti politinėmis jėgomis, galinčiomis patekti į Seimą ir ateityje atstovauti trečiųjų valstybių interesams“, - teigiama ataskaitoje.

„Išnaudojant šalies gyventojų, ypač tam tikrų etninių ir socialinių grupių, nesaugumo jausmą bei eskaluojant konfliktus galinčias pakurstyti temas per užsienio šalims lojalius žiniasklaidos kanalus bei nevyriausybines organizacijas, yra siekiama konsoliduoti tautines mažumas, skatinant jų lojalumą trečiosioms šalims bei mažinant jų integraciją į Lietuvos visuomenę; formuoti nuomonę apie Lietuvos energetinės priklausomybės nuo trečiųjų šalių neišvengiamumą; kurstyti etninę, religinę, politinę nesantaiką; įgyvendinti Lietuvai priešišką istorijos politiką; kurti ir skatinti nepasitikėjimą Lietuvos demokratine politine sistema; diskredituoti Lietuvos užsienio bei vidaus politiką ir skatinti visuomenės priešiškumą NATO bei ES; gerinti nedemokratiškų šalių įvaizdį, remti jų vykdomą politiką ir kt.“, - nurodo departamentas.

Pasak VSD, taip pat Lietuvai nepalanki veikla vykdoma ir tarptautinėse organizacijose, kuriose mėginama suformuoti Lietuvos, kaip nepatikimos ir neprognozuojamos šalies, įvaizdį. Siekiama, kad aktualūs energetikos, ekonomikos klausimai būtų sprendžiami dvišaliais susitarimais, o ne tarptautinėse organizacijose, nes tai sudaro galimybę diktuoti savo sąlygas, teigia departamentas.

„Per artimiausius kelerius metus Lietuvai nepalanki užsienio valstybių žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla aktyvės, bus mėginama skatinti socialinę, etninę, politinę įtampą, didinti visuomenės nepasitikėjimą šalies politine santvarka. Toliau bus vykdoma Lietuvos energetiniam ir ekonominiam saugumui grėsmę kelianti veikla“, - teigiama ataskaitoje.

Departamento teigimu, trukdant diversifikuoti energetinių išteklių tiekimą išnaudojamos informacinės, socialinės, politinės, verslo struktūros. „2011 metais prieš Lietuvą vykdytos informacinės kampanijos, joms skiriama vis daugiau lėšų. Prieš šalyje vykdomus strateginius energetikos projektus nukreipta informacija skelbta užsienio ir Lietuvos leidžiamuose žiniasklaidos priemonėse“, - teigiama ataskaitoje.

VSD taip pat teigia, jog kai kuriose užsienio valstybėse verslą plėtojančios Lietuvos įmonės patiria šių valstybių valdžios institucijų bei saugumo tarnybų spaudimą, prieš verslą šiose užsienio valstybėse plėtojančias įmones nepagrįstai naudojamos įvairios priemonės - trukdoma įsigyti vizas, leidimus gyventi tose šalyse, norima, kad verslininkai paveiktų Lietuvos politikų sprendimus. Departamentas tvirtina, jog dauguma įmonėms nepalankių sprendimų priimti vadovaujantis politiniais, o ne ekonominiais motyvais.

Taip pat departamentas pažymi, kad per pastaruosius kelerius metus itin sustiprėjo užsienio valstybių veiksmai siekiant perimti įslaptintą informaciją techninėmis priemonėmis. Jos taikomos ir užsienyje, ir Lietuvoje, ypač - prieš Lietuvos diplomatinėse atstovybėse dirbančius asmenis, verslininkus, nevyriausybinių organizacijų narius, mokslininkus.

Lietuvoje techninės priemonės dažniausiai naudojamos prieš valstybės tarnautojus, pareigūnus, politikus. Didžiausią susidomėjimą kelia informacija, atskleidžianti Lietuvos valdžios institucijų strateginių projektų planus ir galimybes juos įgyvendinti, taip pat informacija apie priemones, taikomas slaptai informacijai saugoti, o dažniausiai dėl personalo klaidų ir neatsakingo požiūrio į informacijos apsaugą į tarnybinius tinklus pakliūva užsienio šalių saugumo tarnybų kompiuteriniai virusai, įvairios kenkėjiškos programos.


Šiame straipsnyje: VSDLietuvaužsienio žvalgybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
Lietuvai didžiausia problema ne užsienio žvalgybos , bet pats VSD .

gebelsas

gebelsas portretas
aik tu sikt.... ka? pinigu departamentui pritruko? reikia banaga pakelti?

cha cha cha

cha cha cha portretas
Tik spėjo pasirodyti straipsnis apie nepalankią užsienio žvalgybos veiklą Lietuvoje ir iš karto prisistatė Latvių gatvės berniukai bei jų bendrai su savo komentarais. Tiesiog sulėkė kaip musės prie š..... krūvos.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių