VRM profesinės sąjungos prašo paaiškinimų

Gavusios pirmuosius naujajame valstybės biudžete numatytus skaičius, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) įstaigose veikiančios profesinės sąjungos antradienį raštu kreipėsi į Vidaus reikalų įstaigų vadovus prašydamos paaiškinti, kaip ketinama perskirstyti darbo užmokesčio lėšas sumažėjus finansavimui.

Taip pat prašoma informuoti, ar numatoma mažinti darbuotojų skaičių bei darbo užmokestį, ir jei taip, tai kokiuose sektoriuose.

Pasak Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininko Vytauto Lamausko, nuo gautos informacijos priklausys tolesni profesinės sąjungos veiksmai.

„Artimiausiu metu gavę prašomą informaciją, rengsime konsultacijas su skyriais visoje šalyje. Neatmestina, kad profesinės sąjungos po konsultacijų siūlys organizuoti masines protesto akcijas visoje šalyje“, – galimus scenarijus prognozuoja V.Lamauskas.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) duomenimis, naujajame biudžeto projekte Vyriausybė numatė mažinti viešojo saugumo institucijų biudžetą 200 mln. litų. Iš šios sumos didžiosios dalies, daugiau nei 120 mln., neteks policija.

Pasak NPPSS pirmininko Vytauto Bako, šie skaičiai – tai daugiau, nei dešimtadalis policijos metinio biudžeto. Jis stebisi, kodėl vien darbo užmokesčiui skirtas lėšas ketinama mažinti beveik 39 mln. litų. V.Bakas teigia neabejojantis, kad tokie sprendimai privers atidėti policijos pertvarkas, kurioms vienbalsiai Seimas pritarė dar 2006 m., susilpnins teisėsaugos institucijų gebėjimus užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą.

„Susidaro įspūdis, kad vyriausybė visiškai nepaiso ekonominio nuosmukio poveikio kriminogeniniams ir viešosios tvarkos procesams, apie kuriuos jie yra informuoti. Galima įvairiai interpretuoti šiuo metu Graikijoje vykstančius įvykius ir priežastis, galima apeliuoti į Lietuvos visuomenės ekonominių realijų supratimą ar reformų palaikymą, bet visiškai netoliaregiška ignoruoti realybę, kuri dramatiškai pakeis ir šiaip trapią teisėsaugos vidinę pusiausvyrą ir funkcionalumą“, – teigia V.Bakas.

2004-2006 m. pareigūnus vienijančios profesinės sąjungos dėl tuo metu nesumokėto dalies atlyginimo surengė protesto akcijas visų dešimties apskričių centruose. Planuota didžiulė protesto akcija Vilniuje neįvyko, Vyriausybei sutikus išmokėti valstybės tarnautojams beveik 250 mln. litų nesumokėto darbo užmokesčio.


Šiame straipsnyje: VRMProfesinės sąjungos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių