VRK: rinkėjai skundžiasi dėl spaudimo balsuoti referendume

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, jog specialiu telefonu sulaukiama įvairių skundų dėl galimų pažeidimų, tarp jų ir dėl spaudimo balsuoti referendume dėl naujos atominės elektrinės, ir dėl bandymo atkalbėti.

„Gauname nusiskundimų visiškai priešingų - kad rinkimų komisijos nariai pernelyg primygtinai ragina priimti biuletenį dėl referendumo dėl atominės elektrinės, kiti duoda suprasti, kad biuletenį nebūtinai reikėtų imti“, - per spaudos konferenciją sekmadienį sakė Z.Vaigauskas.VRK pirmininkas taip pat pabrėžė, kad „lieka tos pačios problemos, kurias sprendžia policija, dėl bandymų papirkti rinkėjus“.

„Kiek man žinoma, yra aktyviai dėl to dirbama, reaguojama į rinkėjų skundus“, - sakė Z.Vaigauskas.Policija yra pranešusi, jog dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo sekmadienį jau sulaikyti šeši asmenys.

VRK gauna skundų ir dėl neleistinos agitacijos. Rinkėjams užkliuvo su Lietuvos socialdemokratų partijos atributika balsuoti atėjęs šios partijos rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas, ir su partijos rinkimų šūkiu bei atributika sostinėje važinėjantys mikroautobusai.

„Seimo nariai turėtų rodyti pavyzdį, jei eina balsuoti, partinės atributikos būtų geriau nerodyti rinkėjams. Manau, rinkimų diena yra susikaupimo diena, ir tiek kandidatai, tiek komisijų nariai turėtų leisti tą dieną spręsti patiems rinkėjams. (...) Iš principo tie rinkimų komisijos nariai, kurie matė poną Oleką, gali puikiausiai jam rašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą“, - sakė Z. Vaigauskas.

Pats J. Olekas sekmadienį BNS tvirtino nematantis pažeidimo, kad balsuoti atėjo su socialdemokratų atributika.

„O jie ką, tikėjosi, kad ateisiu su konservatorių striuke? Pas mane ant kaktos užrašyta, kad aš socialdemokratas. Aš nežinau, ar vienai dienai žmogus gali tapti ne socialdemokratu“, - BNS komentuodamas situaciją sakė J. Olekas.

VRK narys Liutauras Ulevičius atkreipė dėmesį, jog tyrimą dėl socialdemokratų politinės reklamos ant mikroautobusų tyrimas pradėtas dar anksčiau, mat ji nebuvo tinkamai pažymėta, kaip pažeidimą ji įvardijo ir tokių autobusiukų kursavimą rinkimų dieną.„Tyrimą mes esame pradėję prieš rinkimus, jau prieš tai buvo priekaištai, kad buvo netinkamai pažymėta, dabar (važinėjant rinkimų dieną - red.) akivaizdu, kad taip yra pažeidžiamos VRK rekomendacijos“, - per spaudos konferenciją sakė L. Ulevičius.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sekmadienį žurnalistams tvirtino dėl politinės reklamos ant mikroautobusų teiravęsis partijos rinkimo štabo narių, jie jam atsakę, jog šį klausimą derinę su VRK.„Ir atsakymas buvo toks, kad reklama ant transporto priemonių gali būti“, - teigė A. Butkevičius.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos. Išimtis numatyta tik nuolatinei vaizdo agitacijai, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki rinkimų pradžios.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta Seimo rinkimai ir patariamasis referendumas dėl atominė elektrinės statybų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
uz N.VENSKIENE ir pries Atomine elektrine balsavo mano draugai ir gimines

cvx

cvx portretas
Gerai butu kad 20 metis cirkas nueitu i praeiti kartu su "svedisku socializmu".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių