VRK iš savivaldos rinkimų sąrašų išbraukė 143 netinkamus kandidatus

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iš savivaldybių tarybų rinkimams pateiktų partijų bei visuomenininkų sąrašų išbraukė 143 netinkamus kandidatus. Sekmadienį komisijos posėdyje dėl per jauno amžiaus išbraukta 10 asmenų, dar 132 kandidatų išbraukta dėl to, kad nedeklaravo gyvenamosios vietos savivaldybėje, į kurios tarybą kandidatuoja.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad dar vienas kandidatas iš sąrašų išbrauktas dėl to, kad posėdyje paaiškėjo, jog jis nėra neatlikęs teismo skirtos bausmės.

„Išbrauktų asmenų mažiau nei būdavo anksčiau, bet vis tiek nemalonu braukti, kai asmenys eina spręsti svarbių klausimų, o nesugeba susitvarkyti gyvenamosios vietos deklaravimo dokumentų“, - sekmadienį žurnalistams sakė Z.Vaigauskas.

Daugiausiai netinkamą vietą deklaravusių kandidatų buvo Liberalų sąjūdyje (22), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje (18), Darbo partijoje ir partijoje „Tvarka ir teisingumas“ (po 16), Socialdemokratų partijoje ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (po 13).

Įstatymai numato, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų. Gyvenamoji vieta toje savivaldybėje turi būti deklaruota iki pareiškinių dokumentų pateikimo savivaldybės rinkimų komisijai dienos. Šis terminas baigėsi praėjusią savaitę.

Taip pat iš rinkimų kovos vėliau dar bus braukiami anksčiau nuteisti, tačiau to rinkimų anketoje nenurodę kandidatai. Komisija kol kas neturi visos informacijos dėl tokių kandidatų, tačiau VRK vadovas Zenonas Vaigauskas BNS anksčiau teigė, kad jų gali būti ir keli šimtai.

Įstatymas numato, kad kandidatas turi nurodyti anketoje, jei po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos ar užsienio valstybės teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos. Teistumą dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo reikia nurodyti be išlygų. Tuo tarpu okupacinio režimo teismo sprendimas dėl nusikaltimo valstybei nenurodomas.

Savivaldos rinkimuose pareiškė norą dalyvauti daugiau kaip 16 tūkst. asmenų, per 400 pageidauja varžytis dėl merų postų. Rinkimai į savivaldybių tarybas bei tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sisteminių partijų šunelui

Sisteminių partijų šunelui portretas
Algirdai Karčiauskai,intrigų ir skaldytojiškos veiklos visose NVO guru, atidirbinėji už valdišką tarnybėlę URM, traukinyje "Kaliningradas -Maskva", tai važiuok į tą savo Maskvą ir negrįžk, bet gal dar už vaikų mokslus Amerikoje neatidirbai, tai palok dar , gal ir premiją išrašys.

olga m.

olga m. portretas
idomu kaip si karta ''isbrauks '' kestuti puka?o gal jis keturaciu apsivers?

tam Ui ui uiiii

tam Ui ui uiiii portretas
tavo įsitikinimu, išbraukiami iš sąrašų teisamieji, buvę nuteistieji bei nesiorientuojantys rinkimų procese ir pan. yra tie jauni, talentingi ir gabūs? ar tai toks tavo asilo supratimas apie rinkimus?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių