VRK nusprendė VMI neperduoti pažymos dėl „Agrokoncerno“: ją skaitė ne visi nariai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė neskubėti perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) dar praėjusią kadenciją parengtos pažymos dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su „valstiečių“ vadovu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams.

Trečiadienį VRK pradėjus svarstyti, ką daryti su pažyma, dauguma komisijos narių tvirtino su ja nesusipažinę.

Kritikos, kad pažyma neapsvarstyta ją iškart parengus, dar praėjusių metų birželį, sulaukusi VRK vadovė Laura Matjošaitytė savo ruožtu siūlė ją paskelbti viešai.

Praėjusios kadencijos VRK darbo grupė ragino dokumentą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

„Siūlome pateikti VMI, nes darbo grupei iškilo abejonių, kad „Agrokoncernas“ teikia paramą įvairiems renginiams, ir jų globėju yra įvardijamas R. Karbauskis“, – sakė vienintelė iš buvusių pažymos rengėjų šiuo metu VRK dirbanti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės vedėja Lina Petronienė.

Anot jos, darbo grupei tuomet kilo klausimų, „kaip vertinti atvejus, kai pinigus perveda įmonė, o globėju nurodomas asmuo, ar taip nebuvo bandoma apeiti paramos įstatymo“.

VRK narė Aistė Žilinskienė teigė, kad prieš priimdami bet kokį sprendimą dėl minėtos pažymos komisijos nariai turėtų su ja susipažinti.

„Būtų gražu, jei prisegtų VRK nariams originalią pažymą prie darbotvarkės, ir tuomet būtų galima priimti sprendimą ir perduoti VMI, kad vertintų. (...) Pritarti nemačius dokumento visiškai yra sudėtinga ir neatsakinga“, – sakė A. Žilinskienė.

„Bet kokį sprendimą prieš priimant norėtųsi, kad galėtume išsamiai su tuo dokumentu susipažinti“, – pridūrė VRK nariai.

Komisijos pirmininkės pavaduotojas Vincentas Vobolevičius teigė, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai būtų „tiesiog perduodama medžiaga, nieko netvirtinant“.

„Mes matome ažiotažą visuomenėje, nes ilgą laiką buvusios komisijos buvo pastebėti mokestiniai nusižengimai, komisija neturi kompetencijos tokiems nusižengimams vertinti, ir yra siūlymas perduoti VMI įvertinti“, – sakė V. Vobolevičius.

VRK narys Maksimas Reznikovas teigė, kad „negalime balsuoti dėl to, ko nežinome“.

Ir buvusią kadenciją VRK dirbusi komisijos narė Svetlana Misevičienė teigė iki publikacijų žiniasklaidoje net nežinojusi, kad tokia pažyma egzistuoja.

„Mūsų niekas neinformavo, kad sistemoje buvo tokia pažyma“, – teigė S. Misevičienė.

Nuspręsta klausimą atidėti kitam posėdžiui.

VRK trečiadienį svarstė, ką daryti su 2017 metų birželio 14 dieną buvusios VRK kadencijos darbo grupės parengta pažyma, kuri nebuvo pateikta svarstyti visai komisijai.

Paviešinus šį faktą opoziciniai konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl dabartinės VRK pirmininkės L. Matjošaitytės veiksmų. Konservatoriai kelia versija, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu.

Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.

L. Matjošaitytė tvirtina, kad ankstesnės darbo grupės išvada nesvarstyta viešame posėdyje, nes nenustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų.

Nors darbo grupė tuomet nenustatė rinkimų įstatymų pažeidimų, jai užkliuvo faktas, kad įvairių renginių, projektų mecenatu, globėju buvo įvardytas R. Karbauskis, o ne paramą suteikę juridiniai asmenys. Suabejota, ar nebuvo pažeistos mokesčių įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo ir siūlyta surinktą medžiagą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Kaip skelbė naujienų portalas 15min.lt, ankstesnė VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Argi gali vadovauti VRK asmuo, aiškiai pataikaujantis Karbauskiui?

tai bent fokusas

tai bent fokusas portretas
tai ką jie ten veikia, juk rinkimų dar nėra. Iš biudžeto finansuojami, bet net pažymos nesugeba perskaityti. Čia pirmininkė makaronus kabina, atidirbinėję už postą. Tai kokia čia pas mus demokratija. Jei per tiek laiko nesugeba perskaityti pažymos, vyti juos reikia iš darbo.

Gedas

Gedas portretas
Eilė Karbauskio klapčiukė -Greta-2
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių