VRK dėl R.Pakso apsispręs, kai išgirs teismo nutarimą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį nusprendė atidėti klausimą dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio, europarlamentaro Rolando Pakso registravimo kandidatu Seimo rinkimuose.

Klausimo svarstymas atidėtas iki Konstitucinis Teismas paskelbs nutarimą, ar įstatymas, anksčiau priesaiką sulaužusiam ir iš prezidento posto pašalintam R.Paksui atvėręs kelią dalyvauti rinkimuose, neprieštarauja Konstitucijai, bet ne vėliau kaip iki rugsėjo 10 dienos.

Toks sprendimas priimtas už jį balsavus septyniems iš 13 posėdyje pirmadienį dalyvavusių Vyriausiosios rinkimų komisijos narių. VRK posėdyje komisijos narė Živilė Verbylaitė informavo, jog, neoficialiomis žiniomis, KT nutarimą planuoja skelbti šią savaitę.„Tvarkos ir teisingumo“ deleguota VRK narė Danutė Markeliūnienė žurnalistams patvirtino, kad sprendimą atidėti R.Pakso registravimą partija skųs teismui.Pasak R.Pakso, sprendimas bus apskųstas antradienį.

„Toks sprendimas ne tik parodo, kad Vyriausioji rinkimų komisija labai laisvai interpretuoja Seimo rinkimų įstatymą, jį sąmoningai pažeidžia, bet ir tarnauja suinteresuotoms jėgoms, kurios bet kuria kaina jau devinti metai siekia 2003 metais prasidėjusį perversmą ir valstybės užvaldymą įtvirtinti kaip Lietuvos valstybės ir jos piliečių gyvenimo normą“, - išplatintame pranešime aiškina R.Paksas.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ pareiškinius dokumentus VRK įteikė rugpjūčio 22 dieną, pagal įstatymą, sprendimą dėl kandidatų registravimo ji turėjo priimti per 10 dienų, tad pirma darbo diena suėjus terminui - pirmadienį.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas balsuoti dėl klausimo atidėjimo pasiūlė „siekiant teisinio tikrumo“. Tuo atveju, jei Konstitucinis Teismas pripažįsta įstatymą prieštaraujančiu Konstitucijai, jis nustoja galios.KT grupės parlamentarų skundą dėl Seimo rinkimų įstatymo pataisos, pagal kurią per apkaltą pašalinti asmenys į parlamentą kandidatuoti negali ketverius metus po apkaltos, pradėjo praėjusią savaitę. Įvykus pirmam viešam posėdžiui, KT sėdo rašyti nutarimo.Seimas, atsižvelgdamas į Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą kovą priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisas, kurios po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui draudžia ketverius metus. Šios pataisos atvėrė kelią apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintam R.Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose.

Ši nuostata pakeista po to, kai Strasbūro teismas paskelbė, jog Seimo rinkimų įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas yra neproporcingas.Konstitucinis Teismas pernai sausį išplatintame pranešime spaudai pareiškė, kad įgyvendinant Strasbūro teismo sprendimą „turi būti daromos atitinkamos Lietuvos Respublikos Konstitucijos pataisos“.R. Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį.

Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, nes jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dite

Dite portretas
Kiek galima ta zmogu neteisingai kankinti. As jo nepazistu. Gyvenu ne Lietuvoje, bet ji komunistai nuteise neteisingai, nes jis nesutiko tarnauti ju klanui. Gerai. Nubaude. Jis atliko bausme, tai kiek kartu galima bausti uz ta pacia kalte. Jis europarplamentaru gali buti, O Lietuvos siemunu negali buti. Kuris KT ponas dar pavydi Pakso sekmes ir jo nepalauziamos tvirtybes?

Bolševikas

Bolševikas portretas
Mums gerai pažįstamas braižas. CŽV ir Lietuvos prezidentą R. Paksą nuvertė, mokėdami vietiniams klapčiukams didelius pinigus. O nuvertė, kaip žinot, dėl to, kad kategoriškai uždraudė atidaryti nelegalų CŽV kalėjimą žmonėms kankinti.Dėl visų kitų menamų kaltinimų jis vėliau buvo teismų išteisintas. Po to pastačius prezidentu amerikoną V. Adamkų, tas kalėjimas buvo įrengtas, dėl ko Lietuva dar ilgai nenusuvalys dėmės.

Copy

Copy portretas
Tai ko jie visi bijo?Sudraskė,suvalgė Paksą,o dabar aišku bijo,kad nešvarus darbeliai bus atskleisti.Čia visi tiek apsitarpšave, kad verkti noersi.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių