VPT žada kreiptis į teisėsaugą dėl „siauruko“ detektyvo

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) žada kreiptis į teisėsaugą dėl viešosios įstaigos „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ vykdyto 15,5 tūkst. eurų vertės šilumvežio pirkimo - tarnyba įtaria, kad įstaiga žinojo laimėtoją ir klastojo dokumentus.

„Viešųjų pirkimų tarnyba turi pagrįstų įtarimų, kad organizuodama šilumvežio pirkimą VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ iš anksto žinojo pirkimo laimėtoją ir klastojo dokumentus. VPT pirkimo vertinimo medžiagą perduos Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai“, - rašoma penktadienį išplatintame VPT pranešime.

VPT vertinimo metu gauti dokumentai patvirtino, kad tuometinis organizacijos direktorius Gintaras Kerbedis 2015 metų lapkričio 25-26 dieną išsiuntė savo darbuotojus į Estijos miestą Totsį iš įmonės „Baltic Marine Group“ pervežti į Lietuvą šilumvežį TU7A. Tuo pačiu metu buvo pradėtas vykdyti šilumvežio pirkimas - išsiųsti kvietimai galimiems tiekėjams. Vienas šių tiekėjų buvo AS „Baltic Marine Group“, kiti, spėjama, fiktyviai konkurse dalyvavusios įmonės „Klasmann-Deilmann ežerėlis“ ir „Durpeta“. Pastarosios dvi įmonės nevykdo veiklos, susijusios su pirkimo objektu, todėl tik vienintelis tiekėjas AS „Baltic Marine Group“ pateikė pasiūlymą ir buvo pripažintas laimėtoju.

Pirkimo sutarties vertė – 15 420 eurų.

„VPT ekspertai daro prielaidą, kad VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ darbuotojai, vykdami į Totsio miestą jau turėjo savo vadovo pasirašytą sutarties priedą, kuriame įvardijamas perkamo šilumvežio modelis, numeris, kaina, nors viešasis pirkimas tuo metu dar nebuvo pasibaigęs“, - rašo VPT.

„Aukštaitijos siaurojo geležinkelio“ darbuotojai iš Estijos taip pat parvežė 2015 metų lapkričio 25 dieną pasirašytą sutarties egzempliorių iš pardavėjo bei patys pasirašė šilumvežio perdavimo aktą. VPT nustatė, kad kai šilumvežis jau buvo atgabentas į Lietuvą, pirkimo procedūros vis dar buvo tęsiamos.

Tarnyba konstatavo, kad perkančioji organizacija sutartį su „Baltic Marine Group“, sudarė pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą ir „tokiu būdu eliminavo potencialius šilumvežių tiekėjus“, o perkančiosios organizacijos oficialiai vykdytas pirkimas ir su tiekėju pernai gruodį sudaryta sutartis „yra fiktyvūs“.

„Šiais veiksmais perkančioji organizacija siekė įteisinti šilumvežio TU7A-3016 (...) įsigijimą“, - rašo VPT.


Šiame straipsnyje: VPTgeležinkelisšilumvežis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių