Vos 75 lietuvių skundai pasiekė Europos ombudsmeną

Nuo Lietuvos įstojimo į ES 2004 m. Europos ombudsmenas gavo 75 nusiskundimus iš mūsų piliečių, o per 2007 m. - 12 skundų. Pasak šiuo metu ombudsmeno pareigas einančio ir Lietuvoje viešinčio N. Diamandouro - tai  vienas mažiausių rodiklių Europos Sąjungos šalyse.

Iš visų per  2007 m. Europos ombudsmeno gautų 3211 skundų (2006 m. - 3830), daugiausiai sudarė  Vokietijos gyventojų (507 skundai) siųsti skundai, ES institucijų darbu dažnai buvo nepatenkinti ir ispanai, prancūzai, lenkai.  Pagal vienam gyventojui tenkančių skundų skaičių pirmauja Liuksemburgas, Malta ir Kipras.

Dažniausiai skundus siunčia pavieniai piliečiai. Beveik 60 proc. piliečių skundus pateikė elektroniniu būdu. Įmonės ir asociacijos pateikė tik 155 skundus.

Daugiausiai ombudsmeno pradedamų tyrimų, beveik 65 proc., sudarė nusiskundimai dėl Europos Komisijos darbo, o mažiausiai nepatenkintų piliečių dėmesio sulaukė Europos geležinkelio agentūra.

2007 m. buvo užbaigtas 341 tyrimas. 95 atvejais nebuvo nustatyta netinkamo administravimo.

Pasak N. Diamandouro, vienas iš lietuvių siųstų skundų yra Žvėryno bendruomenės nepasitenkinimas blogai išversta Orhuso konvencija ir statybas reglamentuojančių įstatymų neatitikimas ES teisei.

Pagrindinis Europos ombudsmeno uždavinys - tirti skundus dėl netinkamo administravimo atvejų Europos Sąjungos (ES) institucijose ir įstaigose. Netinkamas administravimas atsiranda, jei institucija veikia nesilaikydama įstatymų, netaiko gero viešojo administravimo principų arba pažeidžia žmogaus teises (pavyzdžiui, delsiama sumokėti Europos Sąjungos projektų lėšas, neatsakoma į paklausimus ar bereikalingai vilkinama atsakyti, atsisakoma pateikti informaciją ar dokumentus, pažeidžiamos pagrindinės teisės ir pan.).

 

Pateikti ombudsmenui skundą turi teisę kiekvienas ES gyventojas, verslo įmonės, asociacijos bei kiti juridiniai asmenys, turintys valstybėje narėje registruotą būstinę.

Lietuvoje skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar kitaip pažeidžiamų žmogaus teisių ir laisvių viešojo administravimo srityje tiria Seimo kontrolierių įstaiga. Pasak šios įstaigos vadovo Romo Valentukevičiaus, per metus sulaukiama apie 3 tūkst. nusiskundimu netinkamu institucijų darbu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių