Vos 5 kg svėrusi coliukė – ne vienintelė, nesulaukusi pagalbos

Vos 5 kg svėrusi septynmetė mergaitė buvo ne vienintelė, kuri Ventos socialinės globos namuose nesulaukė pagalbos – paaiškėjo, kad vienas globos namų gyventojas net 3 mėnesius negavo jam būtinų antidepresantų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė, kad globos namų gyventojui nebuvo duodamas gydytojo paskirtas medikamentas, tai iš esmės turėjo įtakos jo sveikatos būklės negerėjimui ir kėlė grėsmę gyvybei, dėl vaistų nevartojimo jam išliko depresinė simptomatika.

Tokios aplinkybės paaiškėjo išnagrinėjus vienos dabar jau buvusios Ventos socialinės globos namų vyriausiosios slaugytojos bylą – iš darbo atleista moteris siekė ne tik grįžti į darbą, bet ir prisiteisti solidžią kompensaciją bei dėl atleidimo esą patirtą neturtinę žalą.

Kasacinės instancijos teismas konstatavo, kad vyriausioji slaugytoja atleista pagrįstai – jai buvo žinoma apie globos namų gyventojui skirtus antidepresantus, jų būtinumą, be to, dalykiniame įstaigos darbuotojų pasitarime slaugytojai buvo nurodyta atkreipti dėmesį į ligonį ir jo sveikatos negerėjimo aplinkybę, nors ir yra skirti vaistai.

Pasak teismo, vyriausioji slaugytoja netikrino, ar nustatyta tvarka ligoniui buvo duodami antidepresantai – apie tris mėnesius vaistų negavusiam vyrui galėjo pasunkėti sveikatos būklė.

Teismas nepatenkino buvusios vyriausiosios slaugytojos prašymo ir į darbą jos negrąžino, konstatuodamas, jog moteris aplaidžiai atliko savo tiesiogines pareigas.

„Žinodama, kad gyventojui yra konkretūs gydytojo psichiatro paskyrimai, šią informaciją privalėjo perduoti budinčiai slaugytojai, o vėliau ir kontroliuoti, kaip tai vykdoma, tačiau to neatliko ir dėl to ligonis apie tris mėnesius negavo jam būtinų antidepresantų – tai kėlė pavojų šio gyventojo sveikatai“, – teisėjų kolegija konstatavo, kad buvusi darbuotoja privalėjo laikytis ne tik pareigybės aprašyme nustatytų reikalavimų, bet ir dirbti atidžiai ir sąžiningai, laikytis įstatymų ir darbo drausmės, protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principų, tiksliai vykdyti teisėtus darbdavio nurodymus.

Pasak teisėjų, vyriausiosios slaugytos darbo specifikai taikytini griežtesni drausminės atsakomybės reikalavimai.

Nors slaugytoja iš pradžių pripažino, kad aplaidžiai atliko savo pareigas, tačiau vėliau pakeitė poziciją – nurodė, jog neturėjo pareigos kontroliuoti globos namų gyventojų gydymo eigos.

„Jei kuris nors slaugos darbuotojas netinkamai atliko savo pareigas ir tai turėjo įtakos ligonio sveikatai, galima svarstyti, ar toks priežastinis ryšys yra artimesnis padariniams, be to, darbdavys neištyrė pavojaus sveikatai ir gyvybei tikimybės laipsnio, kaip ir to, ar tas potencialus pavojus galėjo atsirasti dėl gydymo ar slaugos klaidų“, – moteris aiškino, kad neprivalėjo tikrinti, jog visiems 200 globos namų gyventojų slaugytojos laiku paduotų medikamentus.

Iš darbo Ventos socialinės globos namuose buvo atleista ir dar viena darbuotoja, kuri taip pat bandė savo teisybę įrodinėti teismuose. Teismui nagrinėjant šios darbuotojos bylą paaiškėjo, kad globos namų gyventojai patirdavo žeminantį elgesį iš darbuotojų – prieš ligonius buvo naudojami tramdomieji marškiniai.

Šioje byloje teismas buvusiai darbuotojai taip pat priėmė nepalankų sprendimą – konstatavo, jog ji žinojo apie žmogaus orumą žeminančios drausminimo priemonės naudojimą, ir tai ji toleravo bei pagal savo pareigas nesiėmė jokių priemonių užtikrinti gyventojų teisių gynimui, saugumui, prievartos atvejams įstaigoje išgyvendinti.

Primename, kad vasarį į Kauno klinikas iš Ventos socialinės globos namų buvo atvežta 7 metų mergaitė, kuri nesvėrė nė šešių kilogramų. Medikai tvirtino, jog vaikas buvo neprižiūrėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
tai kas dabar bus? O bus taip direktorė bus pakelta į kokios viceministrės pareigas, o ir visi kiti kilstelės pareigų laipteliu aukščiau. Niekas jų nenuteis ir nepasodins, juk neįgalieji skųstis nemoka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių