Kiek reikės mokėti už žemę?

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad žemės savininkai VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS), taip pat „Mano VMI“ sistemoje jau gali susipažinti su deklaracijų duomenimis. Mokėtojams, kurie nėra EDS vartotojai, popierinės deklaracijos siunčiamos paštu. Žemės mokestį jos savininkai šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 dienos.

Nors žemės mokesčio deklaracijas mokėtojams VMI turi pateikti iki lapkričio 2 d., tačiau informaciją jau dabar patogu peržvelgti VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) ar naudojantis e. VMI programėle (skirta tiek „iOS“, tiek „Android“ sistemoms).

VMI duomenimis, iš viso šalyje yra per 981 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų. Dėl savivaldybių nustatytų lengvatų mokestį moka ne visi žemės savininkai – šiais metais jį turi mokėti apie 700 tūkst. gyventojų ir įmonių. Skaičiuojama, kad į savivaldybių biudžetus 2016 m. bus sumokėta apie 29,7 mln. eurų žemės mokesčio: apie 24,9 mln. eurų sumokės gyventojai, apie 4,8 mln. eurų - įmonės ir kt. juridiniai asmenys. 

2015 m. apskaičiuota mokesčio suma - 26,7 mln. eurų, 2014 m.- 22,2 mln. eurų, 2013 – 17,7 mln. eurų.

„2016 m. žemės mokestis tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims kinta ir šiemet, o tam įtakos, kaip ir ankstesniais metais, turi nuo 2013 m. taikomos naujos Žemės mokesčio įstatymo nuostatos. 2013–2016 m. mokestiniais laikotarpiais žemės mokestinė vertė skaičiuojama pagal pereinamojo laikotarpio nuostatas: jei šiemet žemės sklypo (įskaitant ir apleistą žemę) 1 aro mokestinė vertė padidėja, lyginant su buvusia 2012 m., tai iš šių metų mokestinės vertės atimama 20 proc. vertės padidėjimo*, kai 2015 m. buvo atimama 40 proc. Žemės mokesčio dydis priklauso ir nuo savivaldybių tarybų patvirtintų žemės mokesčio tarifų ir lengvatų”, – paaiškina VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

2016 m. savivaldybių tarybų patvirtintus žemės mokesčio tarifus galima sužinoti VMI svetainėje.

VMI atkreipia dėmesį, kad žemės mokesčio mokėtojui pateikiamoje deklaracijoje nurodytas mokesčių specialistas ir jo kontaktai. VMI atstovas, mokesčių mokėtojui pageidaujant, galės patarti, kaip sumokėti žemės mokestį naudojantis VMI e. paslaugomis. Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, „Perlo“ terminaluose, „Maxima“ kasose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.

VMI ragina žemės mokesčio mokėtojus laiku sumokėti mokestį, kadangi priešingu atveju automatiškai skaičiuojami delspinigiai, kurie šiuo metu - 0,03 procento už kiekvieną pradelstą dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių