V.Matuzas teigia neatsisakąs ketinimų kandidatuoti rinkimuose

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Vitas Matuzas sako neatsisakysiantis kandidatuoti rinkimuose į Seimą nepaisant pareikštų įtarimų.

„Jei nepasodins į kalėjimą - kandidatuosiu“, - BNS pirmadienį pakartojo V.Matuzas. Jis taip pat tvirtino narystę Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio miesto skyriuje toliau sustabdantis, kol vyks ikiteisminis tyrimas ir teisminiai procesai.

Anksčiau V.Matuzas buvo sustabdęs narystę partijoje iki Seimo sprendimo dėl neliečiamybės panaikinimo. Seimas parlamentaro neliečiamybę sutiko panaikinti praėjusią savaitę.

Klausiamas, kaip vertina buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžo valdybos viršininko Povilo Urbšio svarstymus dėl galimo kandidatavimo ir konkuravimo rinkimuose, V.Matuzas sakė, jog tai tik patvirtino jo versiją, kad iškelta byla jam esanti politinis susidorojimas.

„Tai tik parodo, kad viskas, ką aš kėliau dėl politinio puolimo, pasitvirtina“, - sakė V.Matuzas.

P.Urbšys BNS patvirtino svarstantis galimybę kandidatuoti į Seimą rudenį vyksiančiuose rinkimuose ir teigia galįs būti alternatyva konservatoriui V.Matuzui „ar jo statytiniui“.

Iki pasitraukimo pensijon šių metų balandį, P.Urbšys vadovavo STT Panevėžio valdybai, o vienas pastarųjų tyrimų, kuriam jis vadovavo - rezonansinis tyrimas dėl galimo sukčiavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, kuriame įtarimai jau pateikti ir Seimo nariui konservatoriui V.Matuzui, jo sutuoktinei Danutei Matuzienei.

Seimo narys konservatorius Vitas Matuzas tapo įtariamuoju - penktadienį Panevėžio apygardos prokuratūra jam įteikė raštišką pranešimą apie įtarimus dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo.

V.Matuzas įtarimų sulaukė tuoj po to, kai Seimas ketvirtadienį patenkino generalinio prokuroro prašymą leisti minėtą parlamentarą patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Prokurorai tvirtina, jog ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad V.Matuzas, žinodamas, jog Seimo nariui draudžiama bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovei „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ neteisėtu būdu laimėti „Panevėžio energijos“ 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) siekia 17 mln. 503 tūkst. 40 litų.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną - miško valymo ūkinių paslaugų - pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus. Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V.Matuzas organizavo „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas - iš viso 680 tūkst. litų.

Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V.Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų šioje byloje yra pateikti Seimo nario žmonai D.Matuzienei.

V.Matuzas metamus įtarimus neigia, byloje prisipažinusių įtariamųjų parodymus sako išgavus grasinimais ir spaudimu, o pačią bylą tvirtina esant bandymu susidoroti su juo kaip partijos atstovu ir pačia Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščioniais demokratais.


Šiame straipsnyje: Vitas Matuzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
Senai laikas pereiti ant dziuvesiu ir kopustienes

rinkejas

rinkejas portretas
jau geriau butu kandidatuoti i Lukiskiu kalejimo geresnius gultus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių