Visuotinio mokesčio už šunis ir kates kol kas nebus

Gyventojai, laikantys šunis ir kates, kol kas mokesčių už juos nemokės, nors toks mokestis buvo numatytas nuo 2016-ųjų. Seimas nepritarė įstatymo pataisoms ir grąžino jas tobulinti.

Kaimo šunys gali loti į valias – jų šeimininkams kol kas nereikės mokėti už augintinius.

„Žmonės ir laiko šunis, kad saugiai gyventų. Apmokestinimas yra nesąmonė. Šuo laikomas, kad saugotų mūsų turtą, be to praneša, jeigu būnu darže, kad žmogus atiena į kiemą – juk šuo suloja“, – kalbėjo LRT TV Naujienų tarnybos kalbinta moteriškė.

Kaimo gyventojų kiemuose dažniausiai laksto ne po vieną šunį ar katę. Panevėžio rajone vienkiemyje gyvenanti moteris sako nė už ką nesutiktų už juos mokėti.

 

Jei tai – solidarumo mokestis, reikia tą įvardyti, t.y. kad šį solidarumo mokestį jie moka, kad išgelbėtų tuos „bešeimininkius“ gyvūnus.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė Danutė Bekintienė

 

„Eikit eikit, nebešnekėkit, man pensijos bus maža – keturi šunys“, – numojo ranka moteris.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką riIInkliavas už gyvūnus gali nustatyti savivaldybės, tačiau šios tikina nepajėgios suskaičiuoti, kiek augintinių laiko gyventojai. Panevėžyje šuns ar katės registracijos mokestis metams – 30 litų, pakartotinis perregistravimas po metų kainuoja penkis.Vis dėlto apie 100 tūkst. gyventojų turinčiame mieste pernai užregistruoti tik trys kačiukai ir beveik du šimtai šunų.

„Palyginus, tai yra mažai. Vykdydami savo patkrinimus matome mieste daugiau vedžiojamų gyvūnėlių. Čia atsakomybę turėtų labiau prisiimti ir patys gyvūnų savininkai. Juk eiti į kiekvieną daugiabutį, į butą, belstis ir klausti, ar yra laikomas gyvūnas, be galo sudėtinga“, – kalbėjo Panevėžio savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Rosita Baltutytė.

„Įstatymo pakeitimas suteiktų teisę bendrijų pirmininkams registruoti daugiabučiuose laikomus gyvūnus, t. y. šunį ar katę, savivalda juos galėtų apmokestinti ir tokiu būdu sukaupti lėšų benamių gyvūnų priežiūrai“, – dėstė Panevėžio savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Alfonsas Petrauskas.

Įstatymo pataisos dėl visuotinio augintinių apmokestinimo mieste ir kaime atmestos ir dėlto, kad neįmanoma suregistruoti benamių šunų ir kačių, ypač kaime. Siūloma įstatyme įtvirtinti nuostatą, kad savivaldybės pareiga būtų rinkti mokesčius, tačiau esą toks įstatymas yra per ankstyvas.

„O kaip atvejis, kai mieste gyvenantis žmogus turi privataus namo kieme gyvūną? Įststyme būtent ir parašyta, kad jis skirtas šunų ir kačių gėrovei. Kokią gerovę savivaldybė užtikrins tam šunų savininkui, kuris gyvena privačiame name, susirgus šuniui jis kviečia veterinarą, ekskrementus renka pats? Tokie žmonės klausia, už ką reikia mokėti. Jei tai – solidarumo mokestis, reikia tą įvardyti, t.y. kad šį solidarumo mokestį jie moka, kad išgelbėtų tuos „bešeimininkius“ gyvūnus“, – samprotavo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė Danutė Bekintienė.

Parlamentarės teigimu, jei būtų apsispręsta dėl visuotinio naminių gyvūnų apmokestinimo, esą tai galėtų būti solidarumo mokestis, už kurį visuomeninės organizacijos prižiūrėtų ir globotų benamius šunis ir kates.


Šiame straipsnyje: šunyskatės

NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kaime ir nuosavam name moket nesamone, daugiabutyje moket turi but privaloma, mokestis turetu prasidet nuo kilograminio suns ir didet geometrine progresija nuo suns dydzio/svorio.

kiesa

kiesa portretas
kodel as gyvendamas nuosavuoje valdoje turesiu moketi uz suni kas man tai duos ka valdzia atvaziuos sudus surink is kiemo?

PIPA

PIPA portretas
Lietuvos padeti sunis ir kates mokesciai neisgelbes , o kai, uz lietu, uz ora reikes moketi kiekvienam gyvent.2013 METAI BUS PATYS BAISIAUSI.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių