Visuotiniam turto deklaravimui nepritarta

Vyriausybė mano, kad siūlymas įvesti visuotinį deklaravimą yra neadekvatus siekiamam tikslui - išsiaiškinti nesąžiningus valstybės tarnautojus, nes nustato nepagrįstą administracinę naštą su valstybės tarnyba ir tarnautojais nesusijusiems asmenims. Prievolė deklaruoti turtą visiems Lietuvos gyventojams įpareigotų tai daryti ir didelę socialiai jautrią visuomenės dalį - neįgaliuosius, socialiai remtinus gyventojus.
Be to, visuotinis pajamų deklaravimas egzistuoja ir dabar - pajamas privalo deklaruoti visi gyventojai, jas gaunantys iš daugiau nei vieno šaltinio. Šiuo metu pajamas deklaruoja apie 800 tūkst. gyventojų.

Vyriausybė pažymi, kad įgyvendinus įstatymo pataisas būtų dubliuojama dalis jau šiuo metu pagal galiojančią tvarką mokesčių administratoriui teikiamos informacijos. Be to, tai pareikalautų didelių papildomų biudžeto lėšų - įvertinus tai, kad atsirastų ir pajamų deklaravimo prievolė, visuotiniam turto deklaravimui reikėtų apie 85 mln. litų.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad visuotinio turto deklaravimo prievolės nustatymas nesuderinamas su užsienio valstybių praktika - tokios prievolės šiuo metu nėra nustačiusi nė viena Europos Sąjungos valstybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių