Visuomenininkai laimėjo bylą dėl mitingo prie Seimo

Vilniaus apygardos teismas atmetė policijos skundą dėl teismo sprendimo, kuriuo buvo nutraukta administracinio teisės pažeidimo byla dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo mitingą prie Seimo organizavusiems Nepriklausomybės akto signatarams Romualdui Ozolui, Bronislovui Genzeliui bei visuomenininkui Alvydui Medalinskui.

Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. A. Medalinskas BNS sakė, kad neseniai gavo teismo sprendimą - policijos skundas atmestas kaip nepagrįstas. Byla Vilniaus apygardos teisme buvo nagrinėjama ne žodine tvarka, šalims nedalyvaujant.,

„Mes tikrai džiaugiamės, akivaizdu, kad teismas atsižvelgė į argumentus, o ne kieno nors išsakytą valią, kurią mes stipriai jutome. Jeigu policininkai, jeigu jie būtų žinoję ir skaitę teisę, jie net nebūtų kreipęsi į aukštesnės instancijos teismą, nes jau viskas buvo išspręsta pirmos instancijos teisme“, - BNS sakė A. Medalinskas.

Pasak jo, vaikščiojimas po teismus buvo praktika ir suvokimas, kokie netobuli šalyje įstatymai, kad Susirinkimų įstatymas neatitinka Konstitucijos.

Bylą laimėję visuomenininkai spalio 6 dieną Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rengia mitingą už teisingumą, prieš valdžios korupciją ir savivalę.

Birželio 29 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas konstatavo, kad, visuomenininkai, būdami taikaus mitingo organizatoriais, tinkamai naudojos konstitucinėmis teisėmis ir laisvėmis ir Susirinkimų įstatymo nuostatų nepažeidė, todėl negali būti traukiami atsakomybėn.

Be to, pilietinės akcijos organizatoriai nustatyta tvarka informavo savivaldybę apie vietą laiką, jiems buvo išduotas leidimas ir pažymėjimas, organizatoriai nebuvo kviečiami dėl kitos mitingo vietos ir laiko.

Mitingą prie Seimo kovo 17 dieną organizavę Nepriklausomybės akto signatarai R. Ozolas, B. Genzelis bei visuomenininkas A.Medalinskas visą laiką neigė padarę policijos surašytuose administraciniuose protokoluose jiems inkriminuotus nusižengimus.R Ozolui, B. Genzeliui ir A. Medalinskui policija buvo surašiusi administracinių teisės pažeidimų protokolus dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo.

Visuomenininkams grėsė bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų arba administracinis areštas iki 30 parų.Visuomenininkai turėjo leidimą kovo 17 dieną rengti mitingą prie Seimo, automobilių stovėjimo aikštelėje, tačiau nuo 15 iki 17 val. Tuo tarpu jų organizuotas mitingas vyko nuo 14 val.Į Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetą susibūrę lenkų tautinių mažumų atstovai kovo 17 dieną surengė protesto eitynes nuo Seimo Vyriausybės link bei mitingą prieš Švietimo įstatymą, reikalaujant atsisakyti vienodų brandos egzaminų. Jų mitingas vyko pirmoje dienos pusėje.

A. Medalinskas pirmos instancijos teismui yra pasakojęs, kad iš pradžių savivaldybė davė leidimą rengti mitingą Nepriklausomybės aikštėje, tačiau vėliau persigalvojo, teigdama, kad suklydo pranešdama, jog kad tą pačią niekas nerengia aikštėje mitingo, esą tą dieną akciją rengia Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pasak A. Medalinsko, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Sigitas Mecelica telefonu paprašė akciją surengti vėliau, esą policija baiminosi dviejų mitingų susidūrimo.Prie Seimo susirinkę keli tūkstančiai žmonių reiškė paramą vasarį atleistiems dviem buvusiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovams Vitalijui Gailiui ir Vytautui Giržadui.

Protestuotojai reikalavo pašalinti iš posto šiuos pareigūnus atleidusį tuometinį vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.Pasak A.Medalinsko, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas S.Mecelica telefonu paprašė akciją surengti vėliau, esą policija baiminosi dviejų mitingų susidūrimo. B. Genzelis teismui yra sakęs, kad net sovietmečiu žmonių neleista traukti atsakomybėn už mitingo organizavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
mitinguoti Lietuvoje galima tik pries zmogaus teisiu pazeidimus Rusijoje... ir Baltarusijoje... o Lietuva yra pati demokratiskiausis ir laisviausia.Ir nepriklausoma... nes nuo Lietuvos niekas nepriklauso...

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Diktatoriškai ir antidemokratiškai nusiteikusi pseudoelito valdžios sistema pradeda braškėti?: "Birželio 29 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas konstatavo, kad, visuomenininkai, būdami taikaus mitingo organizatoriais, tinkamai naudojos konstitucinėmis teisėmis ir laisvėmis ir Susirinkimų įstatymo nuostatų nepažeidė, todėl negali būti traukiami atsakomybėn."

Karys

Karys portretas
sveikinu.Ozolas šaunuolis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių