Visas katalikiškas pasaulis mini Verbų sekmadienį

Sekmadienį visame katalikiškame pasaulyje minimu Verbų sekmadieniu, kuris švenčiamas likus savaitei iki Velykų, prasideda Didžioji savaitė.

Paskutinėmis jos dienomis - didįjį ketvirtadienį, penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį - Bažnyčia minės svarbiausius Išganymo istorijos įvykius: Paskutinę vakarienę, Kristaus kančią, mirtį ir Prisikėlimą.

Evangelijoje Verbų sekmadienis vadinamas Palmių sekmadieniu. Kaip pasakoja biblinė istorija, Jėzus buvo pasitiktas kaip mesijas, tačiau jau po kelių dienų jam po kojomis palmių šakeles klojusi minia reikalavo nukryžiavimo.

Šiltuose kraštuose katalikai Verbų sekmadienį į bažnyčias nešasi palmių šakeles. Lietuvoje palmių nėra, todėl nuo senų laikų į bažnyčią nešamos ir šventinamos verbos, kurioms liaudyje priskiriami atgimstančios augmenijos, gamtos gyvybinės jėgos simboliai.

Lietuvių kalba verbos pirmą kartą paminėtos liuteronų postilėje 1573 metais. Suvalkijoje tikrąja verba seniau buvo laikomas vien kadagys, Rytų Aukštaitijoje prie kadagio dar pridėdavo išsprogusio beržo ar žilvičio šakelę su „kačiukais“, o vyresnės moterys - ir pernykščių ąžuolo lapų.

Verbų sekmadienis pirmiausiai laikomas atvėrimo Kristui švente, bet ji apipinta daugybe liaudiškų tikėjimų.

Liaudies tradicijų aprašymuose minima, kad į namus parsinešta pašventinta verba saugo nuo visokio blogio. Grįžus iš bažnyčios verba pasmilkomi kambariai, anksčiau buvo apeinama apie laukus.

Senosios verbos pagarbiai sudeginamos - jokiu būdu jų negalima bet kur išmesti.

Anksčiau, o kai kuriuose namuose ir dabar, šventinta verba visus metus buvo laikoma užkišta už šventų paveikslų. Ja būdavo pasmilkoma užėjus grėsmingam audros debesiui, genant galvijus pirmai ganiavai ar po žiemos apžiūrint bites.

Kai kur dar gaji tradicija Verbų sekmadienį šeimos narius pažadinti išplakant verba. Tikima, kad taip jie įgis stiprybės ir sveikatos.

Anksčiau šventinta verba auklėjo ir vaikus, kad šie nebūtų užsispyrę, taip pat vagis, kad nebevogtų. Paplakdavo verba ir naminius gyvulius, nes buvo tikima, kad taip išvengs nužiūrėjimo. ELTA primena, kad šiemet Velykas švęsime balandžio pirmąją.


Šiame straipsnyje: verbosVelykosDidžioji savaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onutė

Onutė portretas
Mieloji straipsnio autore, Jūsú žiniai- Lietuvoje yra ir kitos religijos, jie taip pat švenčia... Jūsú straipsnis žeidžia. Yra bendras žodis- KRIKŠČIONYS...

Anonimas

Anonimas portretas
Girdejau pensiju nebus.Varysim kol pajegsim.Kai koja bus viena karste pinigai nepades.O i baznycia neinu ten nereikia kad nuziuretu davatkos.Kaip apsirenges ir kiek primetei pinigu.Geriau 100gramu ir skanus pyragas negu pinigu metymas i nieka.

anonimui, Dievui pinigu tikrai nereikia.

anonimui, Dievui pinigu tikrai nereikia. portretas
o kas liecia aukojima ,nepamirsk kad reikia ir uz baznycios elektra mokescius sumoket,ir vargonininkui alga .keisti jus zmones,atrodo jei kunigas ,tai jam mokesciam sumoket Dievas perlaida atsiuncia.Noretusi tada jusu paklaust,tai ir jums pensijos ar algos nereikia.kam ji jums.?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių