Vilniuje spręs autizmo problemas

Spręsti su autizmu susijusias problemas mokslininkai iš viso pasaulio kitą savaitę rinksis į Vilniuje rengiamą tarptautinę konferenciją „Autizmas: kaip padėti šeimai ir vaikui “.

Pasak konferencijos organizatorių, autizmas yra raidos sutrikimas, pasireiškiantis vaikystėje, 2-3-aisiais gyvenimo metais. „Pagrindinis deficitas, kurį turi autistas vaikas, yra negebėjimas arba prastas gebėjimas užmegzti ir palaikyti socialinius ryšius dėl tam tikrų biologinių priežasčių“, – sako doc. D. Pūras, VU Psichiatrijos klinikos Vaikų ir paauglių psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro vadovas. Autistai gali pasižymėti kokiu nors išskirtiniu talentu, ar tiesiog genialumu vienoje ar kitoje srityje ir būti visiškai bejėgiai kitoje, netgi buityje. Jiems visą gyvenimą gali būti reikalinga nuolatinė priežiūra. Autistų daugėja visose šalyse, kalbama netgi apie autizmo epidemiją, o šio sutrikimo kilmė iki šiol neišaiškinta. Pasak specialistų, vien JAV ši diagnozė nustatoma kas 20 minučių.

Pagrindinė problema – kaip padėti autistams prisitaikyti visuomenėje, kaip pagelbėti jų tėvams ir specialistams, ugdantiems autistus vaikus, kad šie išaugtų naudingais ir sąmoningais piliečiais. Tam reikalinga Vaiko raidos centrus kurti visuose Lietuvos regionuose. Konferencijoje prof. Beneth Leventhal skaitys pranešimus apie autizmo diagnostikos ir gydymo pricipus, pagalbos metodus, doc. D. Pūras kalbės apie autistų integravimosi Lietuvos visuomenėje problemas, patirtimi dalinsis Lietuvos ir JAV specialistai, dirbantys su autistais, pasisakys tėvai, auginantys autistus vaikus.


Šiame straipsnyje: autizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių